Anyatejút Tudásközpont

Előadóink

Rózsa Ibolya

Anyatejút Tudásközpont előadó: Rózsa Ibolya

okleveles andragógus, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Három fiú édesanyja vagyok. 2002-ben tettem le a nemzetközi IBCLC vizsgát, azóta dolgozom laktációs szaktanácsadóként. Kilenc éven át dolgoztam az IBLCE vizsgabizottság hazai koordinátoraként. A Szoptatásért Magyar Egyesület keretein belül működő Laktációs szaktanácsadók magyarországi csoportjának a vezetője voltam, és több éven át töltöttem be az egyesület, valamint a La Leche Liga Magyarország alelnöki tisztségét, önkéntes munkában. Alapίtója és éveken át oktatója voltam a Semmelweis Egyetemen 2010-ben indult Laktációs szaktanácsadó szakirányú képzésnek. Bababarát kórház felmérőbiztosként veszek részt a hazai kórházak felmérésében. Gyakran kapok meghίvást oktatások és előadások megtartására szakembereknek és anyáknak szóló programokra. Több hazai és külföldi konferencián vettem részt előadóként. 2016-ban megalapítottam a naprakész laktációs ismereteket nyújtó e-learning felületet az Anyatejút Tudásközpontot. A szoptatást támogató ingyenes Anyatejút baba-mama csoportom Esztergomban működik.

Alexáné Topál Katalin

Anyatejút Tudásközpont előadó: Alexáné Topál Katalin

IBCLC laktációs szaktanácsadó, tanár

Alexáné Topál Katalin vagyok, három felnőtt lánygyermek édesanyja. Eredeti végzettségem szerint nyelvtanár vagyok, de több, mint 10 éve kizárólag édesanyákkal és kisbabákkal foglalkozom, 2011 óta mint IBCLC laktációs szaktanácsadó. A szakmámat egyrészt a magánpraxisomban gyakoroltam, másrészt egy budapesti kórházban dolgoztam önkéntes szoptatási tanácsadóként. Az elmúlt 4 évet külföldön töltöttem, ahol a szoptatási tanácsadást elsősorban online formában végeztem. Visszatérve Magyarországra újra nagy örömmel folytatom a személyes segítségnyújtást a családok otthonában. Az oktatástól sem szakadtam el teljesen, rendszeresen kapok meghívást egészségügyi dolgozók és laikus érdeklődők részére meghirdetett kurzusokon előadások tartására.

Rákosi Dóra

Anyatejút Tudásközpont előadó: Rákosi Dóra

IBCLC laktációs szaktanácsadó, gyógytornász, LLL szoptatási tanácsadó

Négy gyermek édesanyja vagyok, s tudásomat, szakmáimat ötvözve 2018 óta a Császárvonal projekt egyik alapítójaként tevékenykedem. A hiánypótló, egészségértést fejlesztő kezdeményezés égisze alatt császárral szült édesanyákat informálunk, segítünk csapatunkkal császármetszésük előtt, után, ebben a műtét utáni regeneráció, a hegkezelés, szülésfeldolgozás ugyanúgy helyet kap, mint a szoptatással kapcsolatos ismeretek terjesztése.

Gitidiszné Gyetván Krisztina

Anyatejút Tudásközpont előadó: Gitidiszné Gyetván Krisztina

IBCLC szoptatási tanácsadó, perinatális szaktanácsadó, babamasszázs oktató, Magyar Védőnők Egyesület elnök

1992 óta dolgozom területi védőnőként. Folyamatosan segítem a körzetemben lakó és a hozzám laktációs tanácsért forduló családokat. Gondozottjaim és munkatársaim mindig számíthatnak rám. Saját anyává és most már a nagymamává válásom során értettem meg, mennyire különbözőek a várandósságok, a gyerekek. Ezután képeztem tovább magam egyre több területen, hogy minél szélesebb körű tudással támogathassam az édesanyákat, a családokat, illetve a megszerzett új ismeretekkel segítsem a védőnői és a laktációs hivatás fejlődését Az igény szerinti szoptatásban, igény szerinti gondozásban fontosnak tartom, hogy az anya, a gyermek és az apa igényei egyaránt jelenjenek meg. Bármilyen utat választ a család a gyermekgondozásban, táplálásban, az az elsődleges, hogy érezzék és élvezzék környezetük támogatását. Szemünk előtt zajlik egy csodálatos folyamat, melynek során a nők visszatalálnak a bennük lévő ősi tudáshoz, a kötődő, a gyerekek és a saját igényeikhez igazodó neveléshez. Feladatatomnak tartom, hogy ehhez támogató légkört teremtsek. Elnökként pedig fontosnak tartom a szakmák párbeszédét a családok érdekében. Oktatásokat és konferenciákat rendez az Egyesület ezekben a fontos témákban.

Martinovichné Debulay Bianca

Anyatejút Tudásközpont előadó: Martinovichné Debulay Bianca

IBCLC laktációs szaktanácsadó, szociálpedagógus

Szoptatási tanácsadói munkám 1995-ben kezdődött, amikor a La Leche Liga akkreditált, önkéntes szoptatási tanácsadójaként kezdtem segíteni a családokat. Ennek keretében, változatlan lelkesedéssel, 24 évig vezettem a Szoptatás Támogató Anyacsoportot az I. kerületi Családsegítő Központban. 2003-ban nemzetközi vizsgán vettem részt és lettem IBCLC laktációs szaktanácsadó. Azért, hogy jobban tudjam segíteni a családokat, 2008-2010 között, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán elvégeztem a Csecsemő és Kisgyermeknevelő-gondozó szakot, majd ugyanitt, 2012-ben végeztem szociálpedagógusként. Azonban mindezeknél fontosabb tapasztalatot és tudást kaptam négy gyermekünk szoptatása és nevelése során, és az elmúlt években hét kisunokánk születése okozott sok-sok örömöt, valamint újabb kihívást a családon belüli segítőmunka terén.

Dr. Fehér Boglárka

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Fehér Boglárka

IBCLC laktációs szaktanácsadó, orvos

Fehér Boglárka vagyok, 4 csodálatos gyermek édesanyja. Az egyetem elvégzését követően, 2004 óta vagyok a DEKK Gyermekgyógyászati Klinikán, ahol jelenleg gyermek gyasztroenterológusként dolgozom, emellett részt veszek az orvostanhallgatók, gyermekgyógyász szakorvosjelöltek képzésében is. Első gyermekem érkezésére készülve, sikerült a szoptatással kapcsolatos, helyes információkat tartalmazó magyar nyelven elérhető könyvekre, külföldi szakirodalomra, és a legjobb hazai szakemberekre rátalálni. Rövid időn belül megszületett bennem az elhatározás, szeretnék segítségére lenni az édesanyáknak, a szoptatással kapcsolatos problémáik megoldásában. Ehhez megfelelő szakmai alapokat első mérföldkőként a 40 órás tanfolyam biztosított, melynek elvégzését követően indult el 2011-ben Debrecenben, Anyatej klub néven, ingyenes szoptatástámogató anyacsoportom. A laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak első évfolyamának hallgatója lehettem, és 2011-ben sikeres nemzetközi vizsgát, majd 2021-ben újraminősítő vizsgát tettem. Laktációs szaktanácsadóként folyamatosan segítem a hozzám forduló édesanyákat. Hosszú éveken át a Baba patika magazin szakértőjeként igyekeztem minél több édesanyához eljuttatni írásos formában a naprakész szoptatási ismereteket. Rengeteg izgalmas munka, és feladat, ami végtelenül türelmes, és támogató családom nélkül nem lenne lehetséges, köszönet érte nekik.

Dr. Szalkay Krisztina

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Szalkay Krisztina

csecsemő-és gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter szakorvos-jelölt, IBCLC laktációs szaktanácsadó, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens

2002 óta dolgozom a budapesti Bethesda Gyermekkórházban. A gyermekgyógyászat szakvizsga megszerzését követően a Mentalhigiéné Osztályon helyezkedtem el, ahol már közel három éve a pszichés betegséggel küzdő gyermekek és családok támogatásával telnek mindennapjaim. Már gyermekgyógyászként is kiemelten fontosnak tartottam az ember, a családok holisztikus szemléletű megközelítését, ezért is szerettem bele a szoptatás támogatásába, melynek jelentőségével saját élményeim kapcsán, a három gyermekem szoptatása mellett megtapasztalt kihívások során találkoztam először. 40 órás tanfolyamon kezdtem meg az ezirányú ismeretszerzést, majd a laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak első évfolyamának hallgatója lehettem, és 2011-ben sikeres vizsgát tettem, tavaly pedig újraminősítést szereztem. 2011-ben két kolléganőmmel megalapítottuk a Bethesda Szoptatási Ambulanciáját, ahol törekszünk arra, hogy komplex szemlélettel közelítsük meg a szoptatási, táplálási problémával hozzánk forduló családokat. Ennek keretében egyre gyakrabban találkoztam olyan jellegű csecsemő-és kisdedkori regulációs problémákkal, melyek kezeléséhez addigi tudásom nem bizonyult elegendőnek, ezért elvégeztem a Semmelweis Egyetemen az integrált szülő-csecsemő konzultációs képzést, valamint a családterápiás alapképzést. A gyermekpszichiátriai képzésem mellett jelenleg elsősorban regulációs zavarral küzdő gyermekekkel és családjaikkal foglalkozom. Nagy jelentőségűnek tartom ezen nehézségek integrált szemlélettel történő megközelítését, hiszen ily módon is hozzá tudunk járulni a gyermekek optimális életkezdetéhez, harmonikus szülő-gyerek kapcsolatok kialakulásához, ezáltal későbbi pszichológiai és /vagy szomatikus betegségek megelőzéséhez. Legkedvesebb és legfontosabb “elfoglaltságom” mindemellett a családanya szerepe, Érden élek férjemmel és három gyermekemmel, akiktől nap, mint nap igazi töltődést és csodálatos érzelmi hátteret kapok a munkámhoz is.

Dr. Várady Erzsébet

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Várady Erzsébet

IBCLC laktációs szaktanácsadó, neonatológus, gyermekgyógyász

Gyermekgyógyász, neonatológus, IBCLC. 1966-től-1988-ig a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (I.sz. Gyermekklinika, II.sz. Női Klinika PIC, egyetemi adjunktus), majd 1989-től nyugdíjba vonulásáig (2005) külföldi (Egyesült Arab Emirátusok, Al Ain), orvosegyetemhez csatolt intézményben az újszülöttellátás mellett, annak vezetőjeként egyetemi oktatási és orvostovábbképzési feladatok ellátása (munkakör: Consultant Neonatologist, Adjunct Associate Professor). 2007-től, majd 2019-es újraalakulásától a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság tagja, a módszertani munkacsoport vezetője. A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet Laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzés szak, az ELTE Affektív Pszichológiai Tanszék Perinatális szaktanácsadó képzés szak és a Szegedi Tudományegyetem Védőnő mesterképzés oktatója, továbbá részmunkaidőben a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszék munkatársa. 56 közlemény és 4 könyvfejezet társszerzője ill. szerzője. Rendszeresen továbbképzések és konferenciákon előadások tartása, elsősorban szoptatástámogatás témakörben. Tiszteletbeli Védőnő cím és a SOTE Pro Universitate érdemrend birtokosa (2019).

Dr. Veres Mónika

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Veres Mónika

IBCLC laktációs szaktanácsadó, állatorvos

Veres Mónika, IBCLC vagyok, 2014-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Laktációs Szaktanácsadó képzésén. 2013- 2014-ben az Uzsoki utcai kórház, 2015-ben a Szent István Kórház szülészeti osztályán önkéntes laktációs tanácsadóként dolgoztam. Most az Egyesült Államokban élek, a Breastfeeding USA tanácsadói kurzusát végzem, hogy támogató csoportot indíthassak. A magyar szoptatástámogatást folyamatosan figyelemmel kisérem, és cikkek fordításával igyekszem segiteni az otthoni csapat lelkes és kitartó munkáját. Ezt megelőzően kutató állatorvosként és oktatóként dolgoztam a Dél-Karolinai Állami Egyetemen.

Dr. Bíró Liliána

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Bíró Liliána

orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Dr. Bíró Liliána vagyok, IBCLC laktációs szaktanácsadó, két gyermek édesanyja. 2008-ban szereztem orvosi diplomát a Debreceni Egyetemen, majd a DEKK Gyermekklinikán és a Szülészeti Klinikán szereztem szakmai tapasztalatot. Tudományos munkát a Szabadgyök Kutató Laboratóriumban végeztem. A csecsemő- és gyermekgyógyász szakvizsga sikeres abszolválása után házi gyermekorvosként kezdtem dolgozni. Klinikai, háziorvosi munkám során, illetve a gyermekeim születésekor a saját bőrömön is tapasztaltam, mennyire fontos a szoptatás empatikus és szakszerű támogatása, emiatt jelentkeztem a Semmelweis Egyetem laktációs szaktanácsadói képzésére. Az ott kapott tudást a mai napig aktívan alkalmazom. Hiszem, hogy ez a tudás megillet minden gyermekekkel és édesanyákkal foglalkozó egészségügyi dolgozót, ahogyan magukat a családokat is, ezért gyakran tartok előadásokat szakemberek és laikusok számára. Örömmel veszek részt az Anyatejút Tudásközpont ismeretterjesztő munkájában.

Dr. Márkus Anita

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Márkus Anita

gyermekgyógyász, neonatológus, IBCLC laktációs szaktanácsadó

1999-ben végeztem a Pécsi Orvostudományi Egyetemen,azóta a Siófoki Kórházban dolgozom. Az újszülött-gyógyászat felé húzott a szívem, ezért 2009-ben neonatológiából szakvizsgáztam és irányításom alatt elnyertük a Bababarát kórház címet. A szoptatástámogatás iránti elkötelezettségem miatt 2012-ben sikeres IBCLC vizsgát tettem, és sikeres szoptatási ambulanciát működtetünk kolléganőmmel. 2017 óta a Siófoki Kórház és Rendelőintézet osztályvezető főorvosa vagyok. Két gyermekemmel Siófokon élek, és második otthonom az Újszülött Osztály.

Molnárné Fórizs Katalin

Anyatejút Tudásközpont előadó: Molnárné Fórizs Katalin

IBCLC laktációs szaktanácsadó

Egészen régről, kisiskolás koromból örzök egy emlékképet: sógornőm szoptatja 8 hónap körüli unokahúgomat, aki a mohó kortyolás végeztével el-el engedi a mellet, hogy kedves gőgicséléssel elmesélje milyen jó is neki! Hát, valahol itt kezdődött a kapcsolatom a szoptatással! Hiszen mindennél jobban szerettem volna én is átélni ezt a meghitt boldogságot a saját gyerekeimmel! Ez a vágy késztetett arra, hogy felhívjam a La Leche Liga tanácsadóját amikor sorban jöttek a nehézségek mindhárom gyermekem szoptatása során. A segítségükkel sikerült átélni a csodát, amit ekkor már szerettem volna tovább adni. Így indultam el azon az úton, melynek során 2011-ben sikeres IBCLC vizsgát tettem, és azóta is nagy örömmel segítem a hozzám forduló édesanyákat. Az egykori gőgicsélő kisbaba már maga is boldogan szoptató édesanya, és leírhatatlan érzés segíteni támogatni őt!

Végh Ági

Anyatejút Tudásközpont előadó: Végh Ági

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, pedagógus

Mindig nagyon érdekelt a csecsemő és kisgyermekkor, a kötődés, a szoptatás és ezek hosszú távú hatása. Ahogy az elvetett magból sudár fácska és végül terebélyes, életet és árnyékot adó fa, erdő fejlődik; ilyen hosszú távú hatása van annak, ahogyan a legapróbbakkal bánunk, segítjük őket az egészséges fejlődésben, esetleg (akár puszta jó szándéktól vezérelve) gátoljuk őket. Pszichológus, perinatális szaktanácsadó és pedagógus vagyok. A Semmelweis Egyetem Laktációs szaktanácsadó szakának 2011-12-ben voltam hallgatója. Kislányom szoptatása, nevelése által saját élményű gyakorlati tapasztalattal is rendelkezem. 2015-ben elvégeztem az SAS-ok (Szuggesztiók alkalmazása a szomatikus orvoslásban) képzést. Rendszeresen járok az ELACTA nemzetközi konferenciáira (előadóként is), olvasom a nemzetközi szakirodalmat. A Semmelweis Egyetem oktatójaként a jövő orvos generációjának szemléletét igyekszem formálni, hogy a norma az ő számukra is az évezredes biológiai norma legyen.

Bodroghelyi Mónika

Anyatejút Tudásközpont előadó: Bodroghelyi Mónika

okleveles gyógypedagógus, logopédus tanár, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Két gyermek édesanyja, logopédus és szoptatási tanácsadó vagyok. Amióta szorosabb kapcsolatba kerültem a szoptatással a gyerekeim, majd a szoptatással foglalkozó tanulmányaim által, azóta keresem a kapcsolódási pontokat a logopédia és a szoptatás között. Jelenleg az SE II-es számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött osztályán dolgozom.

Dr. Steinbach Réka

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Steinbach Réka

csecsemő-, és gyermekgyógyász, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Csecsemő-, és gyermekgyógyászként dolgozom a MRE Bethesda Gyermekkórházában. Az általános gyermekgyógyászaton belül, gyermek gasztroenterológiával foglalkozom elsősorban, amelyből hamarosan szakvizsgázom. Laktációs szaktanácsadóként két kolléganőmmel együtt 2012. őszén hoztuk létre kórházunkban az Anyatejes Táplálási Ambulanciát. Az akkor egyedülállónak számító ambulanciánkat azóta szerencsére országszerte több hasonló követett. Három gyermek édesanyjaként saját szoptatással kapcsolatos tapasztalataim, nehézségeim is hitelesebbé teszik a segítségnyújtásomat.

Dr. Szabó Eleonóra

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Szabó Eleonóra

csecsemő- és gyermekgyógyász, IBCLC laktációs szaktanácsadó

1994-től 2001-ig a Bethesda Gyermekkórházban, 2001 óta pedig házi gyermekorvosként dolgozom Budapesten. Kezdettől szívügyem volt a szoptatástámogatás, de sok olyan problémával találkoztam a háziorvosi praxisban, amit három gyermekem szoptatása kapcsán szerzett tapasztalataim ellenére sem tudtam megoldani. Ezért jelentkeztem 2010-ben a laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak első évfolyamára és 2011-ben sikeres vizsgát tettem. Kiemelten fontosnak tartom, hogy az újszülöttlátogatásaim során ne csak a szoptatásról, hanem a kötődő nevelésről, a családi kapcsolatok fontosságáról is beszéljünk.

Bressel-Klein Annamária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Bressel-Klein Annamária

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

2003 óta foglalkozom kisgyermekes családokkal, szoptatástámogatással. Első kisfiam megérkezése után éreztem először, hogy tudásomat bővíteni, korszerűsíteni szeretném, hogy megfelelő információt és támogatást tudjak biztosítani a családok számára. Így jelentkeztem és sikeresen elvégeztem a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézete, és a Szoptatásért Magyar Egyesület együttműködésben létrejött Laktációs Szaktanácsadó Szakirányú Továbbképzési Szakát, illetve sikeres nemzetközi (IBCLC) vizsgát tettem 2013-ban. Kezdetekben, Balatonalmádiban területi védőnőként dolgoztam, ahol négy gyermekünkkel élek boldog házasságban. 2017-ben önkéntesként kezdtem dolgozni a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház újszülött és koraszülött intenzív osztályán, majd egy év után felkértek, hogy teljes állásban segítsem a korábban érkezett kisbabákat és édesanyjukat, szoptatási szaktanácsadóként. Hivatásom gyakorlása mellett részt veszek az önkéntes szoptatási segítő alap és középhaladó képzésen az Anyatejút tudásközpontnál.

Dobrova Beatrix Mária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dobrova Beatrix Mária

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Valahogy úgy alakul mindig az életem, hogy, két-három évente gyökeresen megváltozik valami. Költözés, munkahelyváltozás, gyermekszületés, újabb iskola… Egy dolog állandó: a szoptatás. Három gyermekemnek hála, sokévnyi sajátélményben lehetett/lehet részem. Rengeteg szépséggel és nehézséggel. IBCLC vizsgát 2008-ban tettem, azóta magán praxisban segítem a hozzám fordulókat. Gyakorlatilag első gyermekem születése óta a „babás világban” élek, mert a szoptatást és az e témával kapcsolatos tudományt vagy tanulom, vagy tanítom, vagy éppen magam is aktívan benne vagyok, nem éppen tudományosan, hanem nagyon is anyaként. Csillapíthatatlan vággyal és kíváncsisággal olvasok, tanulok, tapasztalok mindent, ami a várandósság, csecsemőkor és kisgyermekkor időszakára vonatkozik. Nem hiszem, hogy valamit csak és kizárólag egyféleképen lehet jól csinálni, ezért nagyon nem szeretem az „egy kaptafára készült” tanácsokat, sematikus válaszokat. Minden erőmmel azon vagyok, ha valaki tőlem kér segítséget, akkor megnyugodjon, elindulhasson a saját útján, váljon önmaga és kisbabája saját szakértőjévé. Nyitott vagyok és szeretek sok oldalról körbejárni egy problémát. Nagyon szeretem az emberek sokféleségét. Ha várakoznom kell valamiért, soha nem unatkozom. Egyszerűen figyelem az embereket, akik jönnek-mennek. Gondolkozom rajta, kik lehetnek, honnan, hová tartanak most éppen, meg mélyebb értelemben is.

Besszer Mónika

Anyatejút Tudásközpont előadó: Besszer Mónika

IBCLC laktációs szaktanácsadó, perinatális szaktanácsadó, integrált kranioszakrális terapeuta

IBCLC, perinatális szaktanácsadó, craniosacralis terapeuta, három gyermek édesanyja vagyok. 2004-ben kezdtem a szoptatással foglalkozni, majd ezután a szekszárdi kórház szülészetén dolgoztam. 2006-ban babamasszázs oktató lettem, 2008-ban pedig sikeres IBCLC vizsgát tettem. Eközben végeztem az ELTE perinatális szaktanácsadó szakán, hogy még több irányból tudjam megközelíteni és támogatni a családok igényeit. Bababarát kórház felmérőbiztosként részt veszek a hazai kórházak felmérésében. Személyes érintettség miatt 2002 óta foglalkoztat a koraszülöttek ellátása, a magyarországi korai fejlesztési lehetőségek. 2015-ben TSMT terapeutaként végeztem Lakatos Katalinnál. A későbbiekben is folyamatosan képeztem, képzem magam, így elsőként dolgoztam Magyarországon mint IBCLC -és craniosacralis terapeuta. A terápia lehetőséget ad, hogy „könnyebben” segítsem a babák szopási problémáját, mozgásfejlődését, oldom az esetlegesen fellépő születési -és szülési traumákat. Terapeutaként külön kiemelt területem az újszülöttek, koraszülött babák terápiája. A várandósok körében állapotvizsgálatot végzek, mely során életmódbéli tanácsokat adok, ill külön gyakorlatsort tanítok meg a pároknak, segítve ezáltal a magzat mozgását, elhelyezkedést az anyaméhben, beilleszkedését a megszületéshez, így könnyítve az anya szülését. 2023 tavaszán kezdem az Integratív Babaterápia képzést, mely egy szemlélet, a pre-és perinatális pszichológia tudományok körébe tartozik.

Dr. Varga-Heier Krisztina

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Varga-Heier Krisztina

orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Három gyermek édesanyja, orvos és IBCLC laktációs szaktanácsadó vagyok. Első gyermekem születése előtt szinte semmit sem tudtam a szoptatásról, hiába végeztem az orvosi egyetemen. 2011-ben, mikor az első kisfiam megszületett, egy számomra ismeretlen világba csöppentem. Gyakorlatilag semmit sem tudtam arról, hogy egy újszülött, csecsemő milyen, mit tud, mire vágyik, hogyan kell szoptatni. Kisfiammal közösen fedeztük fel ezt az új világot. Rájöttem, hogy milyen szerencsénk volt, nekünk a szoptatás kölcsönösen sok örömöt adott és ez azon múlt, hogy megfelelő könyvek és oldalak kerültek a szemem elé. Ezek után döntöttem el, hogy laktációs szaktanácsadó szeretnék lenni. Szívem vágya, hogy másoknak mindez könnyebb legyen, hogy a szoptatás az első pillanattól kezdve természetes és örömteli legyen. Családterápiás képzésben is részt veszek, mert minden érdekel, ami a családdal, gyermekneveléssel, szoptatással kapcsolatos. 2016 vége óta végzek tanácsadást, minden erőmmel azon vagyok, hogy akik, hozzám fordulnak választ kapjanak a kérdéseikre és megtanuljanak bízni magukban és a babájukban.

Komenda Renáta

Anyatejút Tudásközpont előadó: Komenda Renáta

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Komenda Renáta vagyok, két gyermek édesanyja.Vajdaságban születtem, a tanulmányaimat Szabadkán, Belgrádban és Budapesten folytattam. Közel 20 éven át dolgoztam a szerbiai egészségügyben, ebből 7 évet védőnőként, ezen kívül önkéntesként, a Kolibri a Családokért családtámogató egyesületnél , ahol a helyi baba-mama klub alapításában és működésében segítettem. A Kolibrinél más egyesületekkel együttműködve, lehetőséget kaptunk, a magyar és nem csak magyar közösségekben eseményeket szervezni, szemléletet formálni, hiteles információkat átadni, képződni és hálót képezni, amely szívem legnagyobb örömére, azóta is növekszik, fejlődik. Védőnői munkám kezdetén ráébredtem, hogy mennyire hiányos a tudásom a laktáció területéről, A Semmelweis Egyetem képzésre jártam a 2015/16-os évfolyamon. 2016-ban tettem sikeres IBCLC vizsgát. Innentől kezdve tudtam, hogy a családok támogatása, kísérése az én utam. A képzések alatt pedig rabul ejtett a perinatális világ csodája, nem kevésbé a kolléganők elhivatottsága és a közösség energiái. Ezt kerestem kitartóan, miután 2019-ben Svájcba költöztünk. Célom lassan beteljesül, 2023 nyara óta újra a szoptatástámogatás területén tevékenykedem, a helyi gyermekágyas osztályon támogathatom a családokat és kollégákat, immár német nyelven. Nagy öröm számomra, hogy olyan hivatásom van, amely kitölt, amelyet mindennél jobban szeretek és hálás vagyok, hogy az elmúlt években amellett, hogy rengeteget fejlődhettem, igazán különleges embereket ismerhettem meg közösségetekben.

Bálint Viktória

Anyatejút Tudásközpont előadó: Bálint Viktória

szülésznő, diplomás ápoló, IBCLC laktációs szaktanácsadó, egészségügyi szakmenedzser

1992 óta dolgozom a Szent Margit Kórházban, 1995 óta szülésznőként. 2006-ban diplomás ápoló, 2008-ban egészségügyi szakmenedzser, 2014-ben IBCLC végzettséget szereztem. Egy húsz éves fiam van. Hatalmas változások mentek végbe az elmúlt 25 év során, mind a szülések/ születések, mind a szoptatás támogatás kapcsán. Már nem kiváltság a 24 órás rooming-in, hanem egyértelmű. Lehetőség van a tartós bőrkontaktusra a legtöbb problémamentes szülésnél, és császármetszés után is. A magam részéröl maximálisan támogatom a beavatkozás nélküli vajúdást és szülést, és a háborítatlan (de felügyelet melletti) aranyórákat. Későbbiekben az igény szerinti szoptatást, hordozást. Azt szeretném, ha minden édesanya pozitív szülésélménnyel, és minden szoptatni vágyó úgy menne haza, hogy tud szoptatni, a babája jól szopik, és a tejelválasztás kezd beindulni. Ehhez igyekszem/igyekszünk minden támogatást megadni a hozzánk forduló kismamáknak.

Dlehány Zsuzsanna

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dlehány Zsuzsanna

DSGM szakgyógytornász, IBCLC laktációs szaktanácsadó, egészségügyi szaktanár Msc., védőnő

A gyakorlatban végzett munkám során, DSGM szakgyógytornászként arra törekszem, hogy a korai fejlesztés területén dolgozó más kollégák együttműködésével megtaláljam a szenzomotoros és részképesség fejlődését elősegítő, a gyermek szükségletére adaptált, kezelő és fejlesztő módszereket. Nap, mint nap találkozom, olyan koraszülöttekkel, agysérüléses újszülöttekkel, akiknek a sérülésből fakadó mozgásproblémák mellett, még szopási nehézséggel is meg kell küzdeniük. A problémák sokfélesége és az egyetemi képzésekben a szoptatásról szóló információk kevéssége vezetett ahhoz, hogy IBCLC vizsgát tettem, segítve ezzel is a hozzám forduló családokat.

Dr. Kós Gáborné

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Kós Gáborné

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Kós Ancsa vagyok, családommal Miskolcon élünk. 2007-ben szereztem diplomám a Miskolci Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán, védőnőként. Négy gyermek édesanyjaként világossá vált számomra, hogy a szoptatás valóságos művészet, amit tanulni kell. Ismeretbővítés közben jutottam el a Semmelweis Egyetem Laktációs Szaktanácsadó képzésre. 2016-ban sikeres nemzetközi vizsgát tettem. Szívügyemnek tekintem, hogy minél több édesanyának és babájának része lehessen a szoptatás áldásos hatásában! Abban a szerencsében van részem, hogy a munkám a hobbim is egyben!

Dr. Sztahovits Petra

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Sztahovits Petra

csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelölt, IBCLC laktációs szaktanácsadó

2007-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, jelenleg első szakvizsgám megszerzésén dolgozom az MHEK Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumában. Három gyermekem van, a "nagyok" ikrek, koraszülöttek voltak. Akkor jöttem rá, mennyire nem ösztönös dolog a szoptatás és mennyire fontos az, hogy segítséget és helyes információkat kapjon az anyuka már a kezdetektől. Harmadik gyerkőcöm is koraszülött lett, de már szoptatási tapasztalattal sokkal könnyebb volt az életünk. Az osztályunkon ellátott PICi babák és a gyermekeim segítségével tapasztalatot szereztem ikrek és koraszülöttek szoptatásának támogatásában is. 2014-ben tettem le a laktációs szaktanácsadói nemzetközi vizsgát.

Dr. Farkas Eszter

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Farkas Eszter

szülész-nőgyógyász szakorvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

2012-ben végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 2015-ben szereztem IBCLC-minősítést, 2017-ben pedig sikeres szakvizsgát tettem szülészet-nőgyógyászatból. Jelenleg a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházának Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán dolgozom fő munkaidőben. Az egyetem alatt magával ragadott a bizonyítékokon alapuló orvoslás világa. Mindig is arra vágytam, hogy a munkámat ne szájhagyomány útján szerzett információk alapján végezzem, hogy amit a betegeimnek kezelésként, életmódbeli tanácsként ajánlok, az valóban a lehető legjobb legyen, és biztos alapokon álljon. A gyermekágyas anyák kérdéseire nem voltak kielégítő válaszaim, és ez rendkívül frusztrált. Ezen kívül nagycsaládban nőttem fel, ahol sikeres szoptatási példákat láttam, valamint a régi Kismama-magazinok közkézen forogtak, ezért tinédzserkorom óta vágyam volt ilyen típusú képzésben részt venni. Mindezek hatására jelentkeztem a Semmelweis Egyetem képzésére, ahol egészen átfogó, jól megalapozott, az orvosképzésből teljesen hiányzó tudásanyagra tehettem szert. Ami a bizonyítékokon alapuló orvosláson kívül leginkább érdekel, az a prevenció, az egészség- és testtudatosság. Igyekszem kitörni a kizárólagos gyógyszer-műtét-kezelési vonalból. Sokféle továbbképzésre járok, ismerkedem a különböző szakmák, civil szervezetek által nyújtott lehetőségekkel, és próbálom ezeket a pácienseimmel is megismertetni. A hozzám forduló nőket arra bátorítom, hogy ismerjék meg a saját testüket, annak (csodálatos) működését, és igyekszem az ő ismereteiket is felhasználni a szükséges kezelés megválasztásában. Jelenleg leginkább a termékenységtudatosság, a természetes fogamzásgátlási és -családtervezési módszerek, valamint a serdülők ezzel kapcsolatos oktatása foglalkoztat, ebben az irányban igyekszem továbbképezni magam.

Dr. Körözsi-Tóth Ágnes

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Körözsi-Tóth Ágnes

csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

2006-ban végeztem a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvosi szakán. Alig másfél évvel később elköteleztem magam az újszülöttek mellett. 2011- ben lettem csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos. Már az ehhez szükséges gyakorlati idő alatt gyakran elgondolkodtatott, hogyan lehet egy városon belül annyira eltérő a szülőszobai gyakorlat, más a hozzáállás és az ellátás a gyermekágyas osztályokon és újszülött részlegeken. Számos olyan kérdést fogalmaztak meg szoptató anyukák, melyekre addigi tanulmányaimban és szakkönyveimben nem találtam választ. Gyermekorvosként csak a pathológiás esetek kerültek előtérbe, de nem igazán találtam hiteles információt az újszülöttek, fiatal csecsemők “normális, fiziológiás működéséről”. Első várandósságom alatt végeztem el a 40 órás képzést, ennek hatására jöttem rá, hogy valójában ezt a fajta ismeretanyagot és tudást kerestem, ezért 2015-ben a nemzetközi laktációs szaktanácsadói képesítést is megszereztem. Célom, hogy kórházi munkám mellett anyukaként is hitelesen képviselhessem a szoptatás anyára és babára kifejtett jótékony hatását és támogatást nyújthassak a debreceni anyukáknak, ezért immár évek óta rendszeres előadója és látogatója vagyok számos helyi civil programnak és kezdeményezésnek.

Dr. Rákócziné Krämer Ágnes

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Rákócziné Krämer Ágnes

szülésznő, diplomás ápoló, egészségügyi menedzser, laktációs szaktanácsadó, perinatális szaktanácsadó, anya-magzat kapcsolatanalítikus

1981-ben kezdtem szülésznőként dolgozni. A gyermekeimmel otthon töltött évek alatt elvégeztem a felső fokú szülésznőképzést, diplomás ápoló és egészségügyi menedzser lettem. Részlegvezetőként ott lehettem a Telki Magánkórház megnyitásánál. Később a Kútvölgyi kórház szülészetének lettem a főnővére. Az ott eltöltött évek alatt a gyakorlatban is tudtam végre kamatoztatni az addig tanultakat és folyamatosan tovább bővíteni az ismereteimet. 2005 őszén két fontos továbbképzésen vettem részt, melyek nagy hatással voltak rám. Az egyik a Szoptatásért Egyesület 40 órás képzése. Itt kellett rádöbbennem, hogy az addigi iskolai tanulmányok sajnos fabatkát sem érnek. Ettől kezdve folyamatosan kerestem a lehetőséget a további tanulásra ebben a témában és 2008-ban sikeres IBCLC vizsgát tettem. A másik képzés a SASOK (Szuggesztiók Alkalmazása A Szomatikus Orvoslásban Képzés). Azóta is meghívott vendége vagyok ennek a képzésnek. Az ELTE perinatális szaktanácsadó képzését elsők között végeztem. A SE laktációs képzésével egészítettem ki a szoptatási szaktanácsadói végzettségemet. Pár éve az MPPPOT keretein belül elvégeztem az anya-magzat kapcsolatanalítikusi képzést. Jelenleg vállalkozó szülésznőként dolgozom a saját rendelőnkben. Az egészségügyben történt változások miatt a szülőszobai tevékenységtől el kellett búcsúznom. Szerencsére a rendelői munka teret ad a kapcsolatanalitikus munkának, a szülésélmény feldolgozásnak, perinatális veszteségek feldolgozásának és természetesen a szülésre-szülőségre való készülődésnek is valamint a laktációs szaktanácsadásnak. Három felnőtt gyermekem van, akik közül a legidősebb "nem esett messze a fájától". Anna lányom szülésznő, védőnő és laktációs szaktanácsadó. És az első unokám Emese édesanyja.

Tóth Orsi

Anyatejút Tudásközpont előadó: Tóth Orsi

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Szerencsésnek érzem magam, hogy nőként, családanyaként a hivatásomnak élhetek. Védőnői diplomámat 2002-ben szereztem a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán és nagy lelkesedéssel kezdtem dolgozni területi védőnőként. Éreztem, hogy jó helyen vagyok, jól döntöttem a szakmámat illetően, de ez így kevés. A családoknak sokkal több információra van szükségük, mint amit adhatok. Így folytatódott a képzésekkel kikövezett utam, miközben én is anyává váltam. Nemzetközi laktációs tanácsadói végzettségemet 2008-ban szereztem. Jelenleg önálló praxisban várandósság alatti kiscsoportos foglalkozásokat tartok kismamák, párjuk és családjuk részére, ezzel tudatosabbá téve a felkészülést a kisbaba fogadására és segítem a hozzám forduló kisgyermekes családok életét.

Lepesi-Benkő Réka

Anyatejút Tudásközpont előadó: Lepesi-Benkő Réka

biológus és biológia tanár, ClauWi hordozási tanácsadó, ClauWi speciális hordozási tanácsadó, DONA trained doula, kangaroula

Négy gyerek anyjaként, feleségként és társként nagyon hálás vagyok, hogy olyasmivel foglalkozhatok, amit szeretek. Kislányként és fiatalként három terület varázsolt el a leginkább: a születés, a tudomány és a zene. Az érettségit követően tudományos pályára készültem, biológusként, genetikus specializációval végeztem az ELTE Természettudományi Karán, majd egy évre rá biológia tanárként szereztem másoddiplomát. A doktori képzésben eltöltött éveket követően, gyermekeim születése vezetett el arra az útra, melyet legjobb tudásom szerint járok a mai napig is. A ClauWi hordozóiskola első végzettjei közt 2011-ben hordozási tanácsadóként, majd 2013-ban speciális hordozási tanácsadóként kezdtem a születést követő segítségnyújtást, majd sorra következtek a további képzések. 2018 októberében tettem le az IBCLC nemzetközi vizsgát, recertifikációm öt évvel később sikeresen megtörtént. 2020 óta a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium biológiatanáraként emellett aktív laktációs szaktanácsadóként és hordozási tanácsadóként tevékenykedem.

Hasilló Annamária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Hasilló Annamária

szülésznő, csecsemő- és kisgyermeknevelő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

1986 óta szülésznőként dolgozom a Markhot Ferenc Megyei Oktatókórház és Rendelőintézet Szülészeti Osztályán. Felsőfokú szülésznői bizonyítványt 1999-ben szereztem. Szakmai ismereteimet folyamatosan, számos képzéssel bővítettem (többek között Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés – SASOK, A csecsemő- és kisdedkori funkcionális zavarok eredete és gyógyítási lehetőségei..., Újszülött újraélesztési ismeretek képzéseket végzett el). 2008 ban Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadó oklevelet szereztem. 2014-ben diplomáztam Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szakon, a sikeres szakdolgozati kutatását az országos OTDK-n is bemutattam. Budapesten, a Róbert Károly Magánklinika, természetes szüléskísérés-praxisközösségének a tagjaként dolgoztam kettő évig. Szakmai közéleti tevékenységeket tekintve, az Összefogás a Szülés, Születés, Szoptatás Humanizációjáért (Összhang) Egyesület alapító tagjaként, a Budapesten működő Születés Kísérleti Műhely munkatársaként, és Egerben több segítő anyacsoportot háziasszonyaként lehet találkozni velem. Évek óta elköteleződtem, a természetes szülés-kísérés, valamint az anyatejes táplálás támogatása mellett. A hivatástudat, ami meghatározza életutamat. A legnagyobb elismerés számomra, az Anyák bizalma. Nekik köszönhetem, hogy 2011-ben az év bábája lettem, és Eger városának lakossága azzal jutalmazott, hogy 2012-ben az év emberének választott, majd 2016–ban, Eger Csillagának. 2012-ben Magyarország Köztársasági Elnökének Érdemérmének kitüntetését, az államfő, a baba- és mamabarát szülés megteremtésében játszott aktív szerepem elismeréseként adta.

Tokodi Veronika

Anyatejút Tudásközpont előadó: Tokodi Veronika

dúla, LLL szoptatási tanácsadó

Eredeti szakmám szerint énektanár vagyok és karvezető. A főiskolai évek alatt lehetőségem adódott zeneterápiás foglalkozásokat tartani pszichiátriai betegeknek. Az itt ért benyomásaim és pozitív tapasztalataim tereltek a segítő szakma felé: csodálatos volt megtapasztalni, ahogy a művészet teret enged az érzelmeknek, amik pedig elkezdik oldani a különféle lelki és testi blokkokat. Később, saját szoptatásélményeim hatására elkezdtem segíteni anyáknak, 2009-ben lettem a La Leche Liga akkreditált szoptatási tanácsadója. Munkám során azt tapasztaltam, hogy sok anyának a szülés mikéntjében gyökereznek a szoptatással kapcsolatos problémái. Szerettem volna mélyebben belelátni, s elkezdtem képezni magam etéren. Szülésekhez jártam, és egy számomra végtelenül izgalmas világot találtam. Elvégeztem Békés Emőke dúla alapképzését, majd 150 órás továbbképzését, és 2018. februárjában sikeres vizsgát tettem. 2016. óta vagyok a Békés Dúlakör tagja. Nagyon szeretem a dúlai munka sokrétűségét, egyediségét és személyességét. Megtisztelő, amikor meghívnak a szülők erre a különleges ünnepre, amikor részese lehetek egy új család születésének. Magam négygyermekes édesanya vagyok, két fiunkat és két lányunkat a férjemmel szeretetben neveljük.

Károlyi Natália Roxána

Anyatejút Tudásközpont előadó: Károlyi Natália Roxána

dúla, önkéntes szoptatási segítő, EMMA vonal önkéntes

Három kisfiamat még bölcsészhallgató koromban hoztam a világra. Már első gyermekem születése közben megszólított a szülés körüli női támogatás, mint élethivatás, de csak akkor lettem biztos benne, hogy nem csupán múló szalmaláng ez a lelkesedés, amikor közel 7 évvel később a Véletlen közbenjárására ott találtam magam egy barátnőm szülésénél, mint “tapasztalt laikus anyatárs”. Ezt követte még néhány hasonló élmény, miközben szép lassan elkezdtem magam szakmailag is képezni. A dúlaképzés, és az önkéntes szoptatási segítői tanfolyam mellett elvégeztem több kommunikációs tréninget (EMK kezdő és haladó tanfolyam, PAF workshopok), és dúlatovábbképzést (Holdudvar Bábaház, EMMA workshopok, Kangaroula alapképzés), valamint az EMMA vonal önkéntes képzését is. Szoptatástámogató munkám elsősorban az élet első heteinek kíhívásaira összpontosul, szopis csoportvezetőként is azt látom, hogy az első 2-3 hónap kulcsfontosságú: egy jól megalapozott kezdettel sok későbbi kihívást át lehet vészelni, míg egy első perctől rossz tanácsokon vagy a támogatás hiánya miatti kényszermegoldásokon alapuló, vagy szoptatási gyakorlatot már meglehetősen nehéz kijavítani, akárcsak az édesanya kitartását, lelkesedését megtámogatni, ha már fájdalmas kudarcélmények, negatív, elbizonytalanító megjegyzések, ítéletek, traumatikus probléma (félre)kezelési próbálkozások állnak mögöttük. Célom, hogy minden anya-baba páros megkapjon minden szükséges információt, és támogatást a saját szoptatási céljaik megtaláljásához, és elérésükhöz.

Kungler-Gorácz Orsolya

Anyatejút Tudásközpont előadó: Kungler-Gorácz Orsolya

kórházi-klinikai szakgyógyszerész, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Debrecenben élek a családommal, két kislány édesanyja vagyok. Már várandósan nagyon magával ragadott a szoptatás, rengeteg- szerencsére hiteles- információt olvastam, igyekeztem minél többet megtudni erről a különleges anya-baba kapcsolatról. A kislányom megszületése után hamar sok édesanyával kerültem kapcsolatba, és meglepett, hogy mennyire sok tévhit övezi a szoptatást, és ezek mennyi nehézséget és bizonytalanságot okozhatnak a szoptató anyáknak. Önkéntesként igyekeztem a korszerű szoptatási ismeretek terjesztésében, a mamák támogatásában, problémák esetén a megfelelő segítség megtalálásában. Úgy éreztem a szoptatástámogatás az, amit hivatásszerűen is szívesen csinálnék, így jelentkeztem a Semmelweis Egyetem nemzetközi vizsgára felkészítő képzésére, és 2017-ben megszereztem az IBCLC címet. Rendszeresen tartok szoptatásra felkészítő tanfolyamokat, igyekezve az édesanyákat már a szülés előtt hiteles információkkal és gyakorlati ismeretekkel ellátni.

Dr. Tőzsér Berta Mária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Tőzsér Berta Mária

háziorvos

Dr. Tőzsér Berta Mária vagyok, háziorvos. 2000-ben végeztem a SOTE általános orvostudományi szakán. Viszonylag rövid belgyógyászati rezidenskedés után 6 gyermekünk született szép sorjában, aminek köszönhetően az otthon töltött évek alatt előbb, mint La Leche Liga önkéntes tanácsadó, majd, mint szabadúszó IBCLC tevékenykedtem évekig. Emellett jógaoktatóként is dolgoztam. 2014 óta vagyok vegán és most már újra az orvosi pályán vagyok elkötelezettje a teljes értékű növényi étrendnek.

Dr. Kutas Katalin

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Kutas Katalin

házi gyermekorvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

2012. óta Budapest XI. kerületében vagyok házi gyermekorvos. Sajnos sem az egyetemi, sem a szakorvosképzés során nem esett szó a szoptatás know-how-járól, ezért a védőnőmmel együtt elvégeztük a Semmelweis Egyetem szoptatási tanácsadó képzését, és 2017-ben sikeres IBCLC-vizsgát tettünk. Azt gondolom, hogy Magyarország rendkívül kedvező helyzetben van abból a szempontból, hogy a kismamák szoptatni akarnak, házi gyerekorvosként kötelességemnek érzem, hogy segítsek a családoknak ezt a célt megvalósítani.

Smith Andi

Anyatejút Tudásközpont előadó: Smith Andi

Life Coach, Mindset Mentor

Mindig is szenvedélyesen érdekelt, hogy mennyi képesség, mennyi lehetőség, mennyi meglepetés és felfedezésre váró csoda rejlik egyetlen emberben. Mindig is izgatott, hogyan lehet őszintén, önazonosan, és úgy IGAZÁN, nagybetűsen ÉLNI. Hogy kik vagyunk valójában a szerepeinkben, azok között és azokon túl. Mindig is inspirált a szépség, az egységélmény, a kapcsolódás és a természet. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán végeztem 2008-ban, magyar-angol szakon. Két Londonban töltött év után fél évig hátizsákkal, és egy azóta már férjemmé vált angol férfival utaztam Új-Zélandon és Délkelet-Ázsiában. Életem hivatásába pont elindulásunk előtt botlottam bele az interneten, és, bár 2010-ben az emberek többsége még sosem hallott life coachingról, azonnal tudtam, hogy ez kell nekem. Jelentkeztem az angliai Blackford Centre Life Coach képzésére, amit végül elég sok megtorpanással végeztem el. Kellett a befektetett munka, de kellettek a szünetek is, hogy ülepedjen a tudásom, az élettapasztalatom, a céljaim és az önismeretem. Azóta kiváló amerikai mentorok szemléletmódját és módszereit sajátítottam el, minden egyes nap tanulok valami újat; talán mégis elmondhatom, hogy semmi sem volt rám intenzívebb hatással, mint az első (kórházi) és a második (otthon) szülésem. Két kötődőn nevelt kisgyerek mellett indítottam el a coaching praxisomat, és - a leginkább kisgyermekes anyákból álló ügyfélkörömmel -, megállíthatatlanul közeledek a valódi profizmus mérföldkövének tartott 10.000. coaching órám felé.

Csuti-Herczeg Zsuzsanna

Anyatejút Tudásközpont előadó: Csuti-Herczeg Zsuzsanna

DSGM szakgyógytornász, humánkineziológus

2006 óta dolgozom gyógytornászként, főként neurológiai területen. Mióta két gyermekem megszületett, azóta elkötelezett híve vagyok az igény szerinti szoptatásnak és a válaszkész nevelésnek, a hozzám kerülő családokat is próbálom ebben a szemléletben támogatni. 2017 óta DSGM-szakgyógytornászként főként koraszülött csecsemők preventív és rehabilitációs fejlesztésével foglalkozom, mely során nagyon fontosnak tartom az érintés minőségét. Igyekszem maximálisan figyelembe venni a gyermek és a szülő igényeit, jelzéseit, gátjait, próbálom a mozgásukban elakadt csecsemőket szelíden hozzásegíteni a harmónikus mozgás megtapasztalásához.

Békés Emőke

Anyatejút Tudásközpont előadó: Békés Emőke

gyógypedagógus, pszichopedagógus, dúla, tréner, pár- és családterapeuta jelölt

Békés Emőke vagyok, szülésfelkészítő és családkísérő dúla. Három lánygyermekem van, már mindhárman felnőttek. Egyéni konzultációk, segítő beszélgetések keretében kísérem a leendő anyákat és apákat a szülővé válás folyamatában, és arra törekszem, hogy érzelmi, fizikai és informatív támogatást nyújtva, az általuk eltervezett szülésélményhez segítsem őket. A közös felkészülés időszaka után, jelen vagyok velük az általuk választott helyszínen (kórházban vagy az otthonukban) a gyermekük születésének óráiban is. Kísérésem igényük szerint a gyermekágy időszakában vagy még tovább is tart. Jelenleg pár-és családterápiás képzésben veszek részt, hogy még komplexebben tudjam segíteni a hozzám forduló családokat. 2004. óta szervezek dúla alap- és továbbképzéseket, melyben trénerként dolgozom. Az elmúlt 15 évben több mint 300 nőt indítottam el a dúlává válás útján. 2009 óta vagyok szakmai vezetője a Békés Dúlakörnek.

Gaborjákné Kovács Judit

Anyatejút Tudásközpont előadó: Gaborjákné Kovács Judit

védőnő, mentálhigiénés szakember, IBCLC laktációs szaktanácsadó, okleveles egészségfejlesztés-andragógia tanár

1994 óta vagyok szülésfelkészítő, veszek részt szoptatástámogatásban. 12 évet dogoztam a védőnőként különböző területen. 2000 óta folyamatosan oktatok az egészségügyi és szociális szakképzésben, felnőttképzésben szakképző iskolában és az iskolarendszeren kívül is. Ápolókat, gyermekápolókat, egészségügyi asszisztenseket, mentőápolókat, szociális gondozókat tanítok. 2004-ben mentálhigiénés szakemberként végeztem a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán, mely az évek során sokat segített abban, hogy több szempontból legyek képes egy szituációt szemlélni, „tanácsosztogatás” helyett segítő szakemberré válhassak. 2008-ban tettem nemzetközi szoptatási szaktanácsadói, IBCLC vizsgát. Ekkortól vezetem önkéntes munkában a Szegedi Szoptatást Támogató Baba-Mama Csoportot. 2011 óta szervezek az Egyensúly Egyesületben egészségügyi szakdolgozóknak, orvosoknak, IBCLC-knek továbbképzéseket, konferenciákat. Folyamatosan foglalkozom leendő szülőkkel, kisgyermekes családokkal, segítem a hozzám fordulókat szülésre, szülőségre felkészülés, szoptatás, gyermekgondozás, -nevelés terén, előadásokat tartok szülőknek, szakembereknek. A tanácsadások során a hozzám forduló anyát támogatom abban, hogy dönteni tudjon az adott helyzetében, a lehetőségei átbeszélésével hiteles, naprakész információkat osztok meg vele. Döntését tiszteletben tartom, annak megvalósításában segítem őt a továbbiakban.

Futó Orsolya

Anyatejút Tudásközpont előadó: Futó Orsolya

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Futó Orsolya vagyok, védőnő, dúla, IBCLC laktációs tanácsadó. Hivatásomnak, szenvedélyemnek a laktációs tanácsadást tekintem, ebben jelenleg önkéntes formában segitek a hozzám fordulóknak, miközben egy multinacionális cégnél dolgozom. Emelett férjemmel közösen, a munkáink mellett, online formában segitjük a testsúlycsökkentő műtétre készülőket és a már átesetteket, a bennük felmerülő kérdések megválaszolásával, a betegutak kialakításával. Előadásokat és tanácsadásokat tartunk ehhez a témához kapcsolódva.

Fekete Éva

Anyatejút Tudásközpont előadó: Fekete Éva

önkéntes szoptatási segítő, dúla, gyermekgondozó, az Udvarhelyszéki Anyák egyesület elnöke

Hálás vagyok a sorsnak, hogy akkor, azon a 2009-es májusi napon, elvitt Martinovichné Debulay Bianca, IBCLC - akkoriban még LLL csoportként működő szoptatás támogató csoportjába, ahol megérintett és elvarázsolt a csoport hangulata, az önzetlen segíteni akarás elhívatása. Még az év őszén elindítottam itt Erdélyben, Székelyudvarhelyen a saját kis csoportomat, mely azóta is működik. Szinte a csoportvezetés megkezdésével egy időben kezdtem a Kismamaklubban a várandós kismamák felkészítését a szoptatásra, mivel hihetetlen, hogy milyen sok tévhit övezi a szoptatást, és a legtöbb szoptatási nehézséget és bizonytalanságot ez okozza a szoptató anyáknak. Sok évi önkéntes munkám során gyakran éreztem, azt, hogy sok édesanya lélekben a szülőszobán maradt, s ebből eredendőek a szoptatással kapcsolatos problémái. Sok kirakódarab helyre került, ezzel kapcsolatosan, amikor elvégeztem a Dona International dúlaképzését, s nagy szívfájdalmam, hogy nálunk nincs lehetőség ezt a szakmát gyakorolni. 2018-tól az Anyatejút tudásközpont segítéségével, már 2 Önkéntes szoptatást segítő képzést is szerveztünk, annak érdekében, hogy itt Erdélyben is több édesanya tudjon hiteles segítséget kapni. Be kellett látnom, hogy sajnos, sok kismama csak a szülésre készül fel, a szülés utáni időszak, az mindenkinek természetes, hogy menni fog. Ennek segítése érdekében gyermekgondozó szakterületen fejlesztettem tudásomat, s 2019-ben elindítottuk a szülés utáni időszakra való felkészítőnket, a "Babaváró-Család születik!" workshopot, ahol a szülés előtt hiteles információkat, gyakorlati felkészítést kapnak a párok a babázás időszakáról. Magam kétgyermekes édesanya vagyok, akiket a férjemmel szeretetben nevelünk. Hivatásomban az Udvarhelyszéki Anyák Egyesület megálmodója, melynek keretén belül önkéntes anyatársaimmal segítjük, támogatjuk az édesanyákat az anyaság útvesztőiben, mert hiszem, hogy egymást segítve, támogatva sok-sok hálás szemű szoptatott baba születik és nő fel!

Dr. Zeller Zsófia

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Zeller Zsófia

fogszakorvos, konzerváló fogászat és protetika szakorvosa

Dr. Zeller Zsófia vagyok, fogszakorvos, a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa. A betegellátással töltött másfél évtized szakmai tapasztalata megtanította nekem, hogy sokkal többet tehetünk a jövő nemzedékek fogainak épségéért edukációval, és megelőzéssel, mint a fogorvosi székben végzett tűzoltó munkával és a már kialakult fogazati betegségek gyógyításával. A saját gyermekeim születése ennél is több tanítást tartogatott a számomra. Öt éve kezdtem el mélyrehatóbban foglalkozni a szoptatás, az anyatej és a csecsemőkori táplálásnak a fogazati egészségre gyakorolt hatásaival. Ezen belül rá kellett jönnöm, hogy milyen markáns eltérés mutatkozik az oktatásban tanultak és a gyakorlatban tapasztaltak között, mennyi félreértés, előítélet és hiányos szakmai ismeret okoz anyák és szoptatott gyermekek ezreinek nehéz perceket a fogorvosi ellenőrzések során. Célom, hogy a szoptatás, mint komplex gondozási forma fogazati egészségre gyakorolt pozitív hatásait és a potenciálisan károsító faktorok elleni védekezés módszereit megismertessem az édesanyákkal és a gyermekgondozásban résztvevő szakmák képviselőivel.

Ilyés Annamária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Ilyés Annamária

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Ilyés Annamária vagyok, 3 fiatalember édesanyja elsősorban. Aztán védőnő 1998 óta, IBCLC szoptatási szaktanácsadó 2012 óta, 2021-től pedig ICST integrált kranioszakrális terapeuta. A szoptatáshoz való kapcsolatomat a debreceni klinikán alapozták meg, mikor az első fiam született, nagyon sokat segítettek és tanultam három nap alatt. A saját gyermekeim szoptatásához ez elegendő volt, segíteni édesanyáknak már nem teljesen. Tanulmányaim bővülését általában a családok támogatása során tapasztalt elakadásaim motiválták, motiválják. Elkötelezetten hiszem, hogy a szoptatás és a válaszkész gondoskodás csodája, nyugalma, ereje minden családnak "jár". Védőnőként és magánpraxisban segítem a hozzám fordulókat, akik a végzettségeim speciális kombinációja kapcsán sokszor egészen messziről is érkeznek. Fontosnak tartom, hogy az idegrendszer és fascia összefüggéseit a szoptatás eredményességében egyre többen értsék a szakemberek közül is, hiszen ez még viszonylag újkeletű tudomány

Dr. Kovács Ágnes

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Kovács Ágnes

Csecsemő-gyermekszakorvos, neonatológus, IBCLC laktációs szaktanácsadó, Integrált szülő- csecsemő-kisgyermek konzulens, ISZCSK

1981-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán végeztem. Gyermekgyógyászati szakgyakorlati időmet a Fehérgyarmati Városi kórházban kezdtem, ahol hamar a koraszülött osztályra kerültem. Akkor még nem sejtettem, hogy életem folyamán legtöbbször újszülöttekkel, csecsemőkkel fogok dolgozni, és bár családi okokból néhány évig vargabetűt tettem az iskolaegészségügy terén, de az utam újra visszavitt az újszülött gyógyászathoz. Az új ismeretekre nyitottan, az újszülött osztályon ismertem meg a szoptatás fontosságát, 2013-ban a SE mentálhigiéné karán laktációs szaktanácsadó vizsgát tettem és IBCLC minősítést szereztem. Akkori munkahelyemen Az Ajkai Magyar Imre Kórházban elnyertük a Bababarát kórház minősítést Évekig tartottam laktációs szaktanácsadást a kórházi szakrendelésen, újszülött utógondozás keretében. Három éve házi gyermekorvosként dolgozom és a családok otthonában tartok szoptatási tanácsadást. Munkám során tapasztaltam a szoptatási tanácsadás sokszínűségét és sokrétűségét, hogy gyakran a támogatáshoz nem elég az élettani, technikai segítség, ezért képesítést szereztem az ELTE BGGYK Integrált szülő- csecsemő-kisgyermek konzultációs szakán. Jelen érdeklődésem a szülő-csecsemő kapcsolati zavarok mellett a szopási sztrájk, gyermeki autonomia, elválasztás-elválasztódás témaköre felé fordult. Munkám orvosi és tanácsadói minőségben eredendően segítő, támogató, a fiatal családok segítése, a szoptatás támogatása rengeteg öröm forrása számomra. Két felnőtt gyermekem van, az első unokánkat várjuk.

Maninger Kata

Anyatejút Tudásközpont előadó: Maninger Kata

IBCLC laktációs szaktanácsadó védőnő, egészségfejlesztő

Pályám kezdetén újszülött- és gyermekosztályon dolgoztam nővérként, megismerve a kórházi rendet, szemléletet. Később védőnőként a családok otthonában már közvetlenebb módon volt lehetőségem segíteni mind a várandósság, mind a szoptatás idején. Két, mostanra már felnőtt gyermekem szoptatása során szembesültem azzal, hogy a szülés, szoptatás időszakáról sokat tanultam, de a valami nagyon fontosat mégsem tudok. Keresni kezdtem mit érzek hiányként és mit mutatnak a gyerekeim jelzései. Rájöttem az hiányzik leginkább, amit Orosz Katalin az előadásaiban természetes tudásként definiál. A keresés során szülésfelkészítő, majd dúla képzésen vettem részt. 2006 óta IBCLC laktációs szaktanácsadóként segítem a hozzám forduló édesanyákat, nagymamákat, apukákat. 2014-ben Egészségfejlesztő szakirányú MSC végzettséget szereztem a PTE Egészségtudományi karon

Bruncsák Anna

Anyatejút Tudásközpont előadó: Bruncsák Anna

önkéntes szoptatási segítő, pedagógus, a nagyváradi Maternet egyesület elnöke

Amikor egy küszködő, elbizonytalanodott édesanya segítséget és támogatást kap, sorsok dőlnek el. Az én sorsom pálfordulása a La Leche Liga Magyarország segítsége volt tizenöt évvel ezelőtt, amikor az első gyermekemet szoptattam. Erdélyben és Romániaszerte nem létezett akkor még elérhető támasz a szoptatás terén. Szívügyemmé vált a szoptatás támogatása. Úttörőként csatlakoztam a Ligához egy olyan országot képviselve, ahol az alapinformáció és néhány megértő, kedves szó is kincset ért. Erőt és támaszt nyújtott (a mai napig) hogy Nagyváradon társam akadt a szoptatásért való küzdelemben, így két erős pillérként támogattuk a régiót és egymást. Nyolc évig a La Leche Liga képviseletében, majd megalapítva a Maternet egyesületet folytatjuk munkánkat, kiterjesztve azt a partiumi családok általános támogatására. Háromgyerekes anyaként, szerető és tiszteletteljes házasságban élve az a célom, hogy mindenki számára elérhető legyen a naprakész, hiteles információ, a támogatás, és a gyakorlati eszközök a tájékozott döntésekhez és a harmonikus, egészséges életvezetéshez. Szükséges a széleskörű összefogás egy élhetőbb, emberibb, támogatóbb világhoz.

Dr. Maksay Anna Zsófia

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Maksay Anna Zsófia

neonatológus, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Lassan 10 éve gyógyíthatok és kísérhetek koraszülötteket, újszülötteket születésüktől kezdve a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai Neonatális Intenzív Centrumában. Néhány évvel később ismerhettem meg, milyen nagymértékű és komplex előnyöket ad számukra a szoptatás. Ezért nemzetközileg akkreditált laktációs szaktanácsadói vizsgát téve segítem munkahelyemen a baba-mama párosokat, különös tekintettel a koraszülöttek kizárólagos anyatejes táplálására, szoptatására. Saját példámon, ikerfiaim születésén át megérezhettem, hogy milyen erős hátteret jelent a várandósság idejét, születést és az első hónapokat átívelő, egységes és támogató szellemű ellátás.

Dr. Zátonyi Adél

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Zátonyi Adél

IBCLC laktációs szaktanácsadó, csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus, megyei védőoltási szaktanácsadó

Két fiam van, akik egyetemisták. Jelenleg Békéscsabán élek a férjemnel. 2017-ben vizsgáztam, azóta IBCLC- ként is dolgozom. A gyulai gyermekosztály PIC részlegének vezetőjeként a mindennapjaim része a szoptatás támogatás. Az adrenalinnal teli intenzív ellátás mellet igazi jutalomnak érzem az édesanyákkal kicsit lelassulva, nyugodt légkörben folytatott beszélgetéseket és a heti, épp osztályon fekvő édesanyák csoportos felkészítését, megerősítését. Ebből mindannyian töltekezünk és lehetőség adódik a fiatal orvosok szemléletformálására is. Igazi álmom, hogy egyszer a gyulai és békéscsabai szülészet egyaránt bababarát lehessen. A fekvőbeteg ellátás mellett a koraszülött utógondozásban is részt veszek, heti egy délután pedig a védőoltás rendelésem zajlik. Életem egyik legjobb döntése volt ennek az ismeretanyagnak az elsajátítása és a képzés adta kommunikációs fejlődésem alkalmazása orvosi munkám során is.

Pleván Tímea

Anyatejút Tudásközpont előadó: Pleván Tímea

perinatális szaktanácsadó hallgató

Pleván Tímea vagyok, két gyermek édesanyja, az Ablak a világra névre keresztelt kezdeményezés megálmodója. Kislányaim születése után kanyarodott az életem a szülés, születés, szoptatás témája felé. Jelenleg elsőéves perinatális szaktanácsadó hallgató vagyok, a jövőben pedig IBCLC-nek szeretnék továbbtanulni. Az Ablak a világra projekt keretében anyai tapasztalatokon keresztül igyekszem feltérképezni a hazai szülészeti ellátást, megismerni az egyes kórházak szülészeti protokollját, csecsemőosztályaik működését, szoptatástámogatási gyakorlatát. Kezdeményezésemet az a felismerés hívta életre, hogy nincs olyan információs bázis, ahol a kismamák objektív információhoz juthatnának ezekben a kérdésekben. Szerettem volna ezt a hiányt úgy pótolni, hogy közben képet kapunk arról is, hogyan élik meg a szülésüket a kismamák, milyen gyakoriak egyes beavatkozások és azok milyen körülmények között történnek, az anyának biztosítva van-e a tájékozott döntéshez való joga vagy csak történnek vele a dolgok anélkül, hogy tudná miért. Felmérésemből, a szülés körülményein túl kiderül az is, hogy milyen tapasztalatokat szereznek a csecsemőosztályokon, mennyiben támogatják őket abban, hogy szoptatni tudjanak és megtudhatjuk azt is, hogy a szülés körüli tapasztalataik hogyan befolyásolják a későbbi gyermekvállalási kedvüket.

Gombai Kamjén Kata

Anyatejút Tudásközpont előadó: Gombai Kamjén Kata

Mentálhigiénés segítő szakember

Utam a tájépítészettől a mentálhigiéné területére vezetett. A képzést követő 4 év leforgása alatt született három gyermekünk, a velük töltött intenzív időszak remek kihívás volt mentálhigiénés szempontból is, szoptatásuk, nevelésük során sok tapasztalatot szereztem. Szakdolgozatomat szülés előtt álló kismamákat és párjukat támogató csoportmunkából írtam, elméleti hátterét pedig a korai kötődés-elméletek és az anyává/szülővé válás témakörének mentálhigiénés megközelítése adta. Jelenleg kollégámmal újabb várandós csoportok indítását tervezzük, valamint fókuszolás és mindfulness képzéseken veszek részt.

Tutsek Annamária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Tutsek Annamária

perinatális szaktanácsadó, dúla CD(DONA), DiA okleveles Spinning Babies® Szülőoktató

Perinatális szaktanácsadóként részt veszek számos szüléssel kapcsolatos projektben oktatási, ismeretterjesztési és pszichológiai fókusszal. Óraadóként oktatok az ELTE Affektív Pszichológia Tanszék perinatális szaktanácsadó képzésében. Alapító tagja vagyok a 2022-ben megnyitott Budai Perinatális Központnak. A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT) tagjaként szervezői és előadói feladatokat vállalok az országos kongresszuson. 2019-ben megszerveztem az első magyarországi több napos szakmai Spinning Babies® Workshopot, melyen számos hazai és külföldi egészségügyi dolgozó is lelkesen részt vett. 2014 óta az ebben a szemléletben tanult gyakorlatokkal támogatom a várandós és vajúdó édesanyákat. 2019 óta első magyar okleveles Spinning Babies® Szülőoktatóként tartok várandóskurzus alkalmakat. 2012-ben lettem dúla a DONA International és a Doulas in Austria dúlakörök tagjaként mind Magyarországon és Ausztriában. Jelenleg dúlaként a Budai Perinatális Központ szüléseinél vagyok jelen. Nemzetközi szinten kapcsolatot tartok számos szülészorvossal, bábával és dúlával, illetve más szülés körüli tevékenységgel foglalkozó személlyel. 2015 óta foglalkozom testmunkával, azaz bodyworkkel. “Nuad Bo Rarn”, más néven északi stílusú thai masszázst tanulok folyamatosan, oszteopátiás és kranioszakrális elemekkel színesítve. Jelenleg az akkreditált TestSzobrász képzés hallgatója vagyok, mely egy mély anatómia- és lelki fókuszú testtartás fejlesztő munka a fasciális rendszerrel.

Hajdó Boróka

Anyatejút Tudásközpont előadó: Hajdó Boróka

önkéntes szoptatási segítő, pedagógus, író

Császármetszéssel születtem a világra, miután az első testvérem újszülött korában meghalt a korházban. Félelemben, aggódásban hordott ki anyukám, hogy nehogy elveszítsen engem is. Keveset szopiztam és tehéntejen nőttem fel, mert anyukámnak "rossz volt a mellbimbója", nem volt elég teje és ráadásul "nem is volt tápláló". A családom női vonalán az anyaság vállalása, a várandósság és szülés körülményei sok drámai fordulóponttal jártak. Én ezzel a batyummal indultam útnak az anyaság világába. Harcolni fogok, eloszlatom a tévhiteket, és megmutatom, hogy nem csak ez az irányvonal létezik a gyermekáldás vonalán. Az elképzelésem az volt, hogy háborítatlanul fogok szülni, a kisbabám mellett leszek az első pillanatokban, igény szerint fogok szoptatni, ráadásul jó sokáig. Nagyon kemény harcot vívtam meg, hogy az ösztöneim, az elveim, a megszerzett tudásom és a szeretet összhangjában tudjam végigjárni utamat. Sikerült! Boldog házasságban élek, két csintalan kisfiú társaságában. Nálunk a szopizás a joker mindenre. Ennek köszönhetően kiemelt résztvevői voltunk a 2021. július 31-én megszervezésre került X. Séta a szoptatásért rendezvénynek. Az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete szervezésében, a múzeum udvarán fotókiállításon jelentünk meg, három szopizós képünkkel, amelyeket az elmúlt kilenc év „Anya melegében (l)enni” fotópályázatra beküldött fotóinkból válogattak be. Írói vénával áldott meg a Jóisten, így a publikált könyveim mellett több alkalommal részt vettünk és nyertünk a „Mesélj a te(l)jességről” történetíró pályázaton is. A környezetem elismerésének örvendhetek mint önkéntes szoptatási segítő, amelynek alaptanfolyamát 2019. március 24-én végeztem el, az Anyatejút Tudásközpont szervezésében. Úgy érzem, sikerült az anyai szerepkör nehéz, de csodás pillanataiban az elképzelt utamat végigjárni és kiteljesedni.

Fülöp-Rákóczi Anna

Anyatejút Tudásközpont előadó: Fülöp-Rákóczi Anna

szülésznő, vedőnő, laktációs szaktanácsadó

A 3. kerületben élek férjemmel és kislányunkkal. 2010-ben végeztem szülésznőként a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. A diploma megszerzése után éreztem, hogy sokkal több irányból szeretnék a szakmában kiteljesedni. 2012-ben végeztem laktációs szaktanácsadóként, és ugyanebben az évben aromaterapeutaként a Panarom Aromaterapeuta Intézetben. Elkezdtem dolgozni a Péterfy Sándor utcai Kórház Újszülött Osztályán, ahol négy évet töltöttem és rengeteget tanultam. Az itt rendezett szülésfelkészítő tanfolyamnak rendszeres előadója voltam. A kórházi munka mellett a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán védőnő diplomát szereztem és 2015-től az Óbuda-Békásmegyer Védőnői Szolgálatánál dolgozom területi védőnőként.

Bartha-Szabó Enikő

Anyatejút Tudásközpont előadó: Bartha-Szabó Enikő

önkéntes szoptatási segítő, DONA trained doula, családi alvásspecialista (OCN Level 6 Holistic Sleep Coach by Babyem UK), képzésben lévő Somatic Attachment Therapist, gyógypedagógus (folyamatban), okleveles gazdasági agrármérnök

Bartha-Szabó Enikő vagyok, két kislány édesanyja, „civilben” regionális marketing igazgató egy multinacionális vállalatnál, jelenleg itthon babázom. 2016-ban, első kislányom születésekor kezdtem el elmélyülni az anyákat mindig foglalkoztató alvás és válaszkész nevelés témájában az Evolúciós nevelés és családi együttalvás fb csoport egyik adminjaként. Később elvégeztem az Anyatejút önkéntes szoptatási segítő alap és középhaladó szintű képzéseit, majd DONA International dúlává váltam. Nemrégiben kaptam kézhez oklevelemet a Lyndsey Hookway angliai IBCLC szaktanácsadó által vezetett Babyem UK által akkreditált, CERP pontszerző Holistic Sleep Coach képzés sikeres elvégzéséről, valamint gyógypedagógiai tanulmányaimat folytatom az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen pszichopedagógia és inkluzív nevelés szakirányon. A biológiai norma szerinti gyermeknevelés (különös tekintettel a koragyermekkorra) és – gondozás, valamint a szoptatás szívügyemmé vált, legfőbb célom az édesanyák támogatása abban, hogy testileg és lelkileg is fel tudjanak készülni a gyermekük érkezésére és a sikeres szoptatásra, valamint az egész család és közvetlen környezetük támogatása a biológiai normán alapuló válaszkész nevelésben. Az édesanyákat támogató tevékenységem során gyakran találkozom „hozott” kötődési zavarral, amely óhatatlanul hatással van az anya-csecsemő diád kapcsolati minőségére, ez motivált arra, hogy ez irányba is tovább képezzem magam, jelenleg Somatic Attachment Therapist képzésen veszek részt. Mottóm: „egy generációnyi mélységesen szerető szülő megváltoztatná a következő generáció gondolkodását, és ezzel a világot is” (Charles Raison)

Kis-Kovácsné Vancsa Barbara

Anyatejút Tudásközpont előadó: Kis-Kovácsné Vancsa Barbara

gyógypedagógus, evésterapeuta, neuro-hidroterapeuta, szülő-csecsemő konzulens

Kis-Kovácsné Vancsa Barbi vagyok, 13 éve dolgozom gyógypedagógusként. Néhány éve végeztem a Semmelweis Egyetemen szülő-csecsemő konzulensként. Az évek során azt tapasztaltam, hogy a minél korábbi életkorban megkezdett támogatás, fejlesztés, terápia hatékonysága a legjelentősebb a későbbi életmenetet tekintve, így kerültem a korai fejlesztés világába. Fontosnak tartom a terápia során, hogy a szülővel együttműködve keressük meg azt az utat, amely a gyermek egyéni igényeinek megfelel, és beleilleszthető a család mindennapjaiba is. A gyógypedagógiai terápia mellett a csecsemő-kisgyermek táplálás a szívügyem: szoptatási segítőként valamint evésterapeutaként állok a családok szolgálatába.

Szulovszky Szilvia

Anyatejút Tudásközpont előadó: Szulovszky Szilvia

diplomás szülésznő, vedőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

1992-ben kaptam védőnői diplomát az Egészségügyi Főiskolán. Ezután 1 évig Ürömön helyettesítettem, majd 6 évig dolgoztam Nagykovácsiban területi védőnőként. Nagyon sokat tanultam a faluban, igazi mélyvíz volt az első néhány év. Szeretném kiemelni, hogy fantasztikus oktató védőnőm volt a területi gyakorlaton. Az ezt követő 5 év alatt 4 gyermekünk született, akikkel otthon voltam 8 évet. Szerettem volna bővíteni az anya-baba-család területen az ismereteimet, ezért ezalatt az idő alatt elvégeztem a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán a szülésznő szakot és diplomás szülésznő lettem. 2003-tól dolgoztam a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban szülésznőként, mert itt volt lehetőség fél állásban is dolgozni a kicsi gyermekeim mellett. 2005-ben megszületett az ötödik gyermekünk. 2012-ben tértem vissza a védőnői munkához, megtartva a szülésznői félállást még 2 évig. Sok új ismeretet adott a szülésznő képzés, azóta hatékonyabb a védőnői munkám is, különösen a várandósgondozás és a szülésre/szoptatásra/babagondozásra való felkészítés. A szoptatás területén is szerettem volna eredményesebb lenni, hiszen munkánk jelentős részét a szoptatás támogatása teszi ki, ezért jelentkeztem a SE-Laktációs Szaktanácsadó képzésére, melynek végén 2017.-ben IBCLC laktációs szaktanácsadó lettem. Fantasztikus volt a képzés, rengeteg új ismeretet kaptam kiváló tanároktól. Nagyon szeretem a munkámat, mindig tartogat meglepetést, kihívást és sok örömöt. Szabadidőmben a 2=1 Házasmisszió és Családsegítő Szolgálat önkénteseként férjemmel házasságra felkészítő, házas és szülőket segítő gyermeknevelési kurzusokat tartunk, mert elkötelezettek vagyunk a házaspárok családok segítésére.

M-Kozelszky Víta

Anyatejút Tudásközpont előadó: M-Kozelszky Víta

szülésznő, laktációs szaktanácsadó

Szülesznői diplomámat 2013-ban szereztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. Ezt követően egyetemi gyakorlatom helyszínén, a Jahn Ferenc Kórház Szülészeti Osztályán kezdtem el dolgozni. A szülőszobán önállóan segíthettem az alacsony kockázatú várandósságból érkező újszülötteket erre a világra. Szülésznői hivatásom gyakorlása során sajnos nagyon kevés ismeretet szereztem a szoptatásról, ezzel pedig a saját gyermekem születésekor szembesültem először. Ez a felismerés motivál abban, hogy olyan szakmai tréningeken vegyek részt, melyek által az egészségügyi dolgozók kellő hozzáértéssel és sokkal nagyobb barátsággal fogadják majd a szoptatást mind a gyermekágyas időszakban, mind pedig a csecsemők és kisgyermekek későbbi ellátása során.

Schlekman-Virányi Anna

Anyatejút Tudásközpont előadó: Schlekman-Virányi Anna

Anyatejút önkéntes szoptatási segítő, idegenvezető, gyermekágyas segítő, Szoptatási averzió beszélgető és támogató FB csoport adminisztrátor

Az első gyermekemet várva a szüléstől tartottam, igyekeztem alaposan felkészülni, felkészíteni magam, és ami utána jön, azzal nem foglalkoztam, azt hittem, az már "jön magától". Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Meglepetésként értek a szoptatási nehézségek, a barátok eltűnése, hogy nem tudok megfelelni a saját elképzeléseimnek és elvárásaimnak és még sok minden. Szerencsémre azért nem mindenki tűnt el, és lassan találtam új közösségeket és segítőket is. Ebben az új közegben én is úgy éreztem, támogatni szeretném a többi anyát, hogy nekik már könnyebb útjuk legyen, és mert mindenki megérdemel egy békés, boldog életkezdetet, akkor is, ha az az élet anyaként új. Szeretném úgy támogatni a felkészülést, és megmutatni a szépségeket a szülés körüli, kisbabás időszakban, ahogyan idegenvezetőként az utazásra, feltöltődésre, kikapcsolódásra felkészülést segítem és ahogy megmutatom a város legszebb részeit és rejtett kincseit. Elvégeztem az Anyatejút szoptatássegítő tanfolyamának alap- és középfokát, Mesőnél a gyermekágyas segítői képzést és egy nemzetközi gyermekágyas dúla képzést. Második gyermekemet várva tapasztaltam meg a szoptatási averziót, és ahogy próbáltam többet megtudni a témáról, szinte csak angol nyelvű anyagokat találtam. A szoptatási segítő tanfolyamon hozta fel a témát Sleisz Borbála, akivel (és egy harmadik, környékbeli, érintett anyukával, Zárug Zita coachcsal) létrehoztuk a magyar nyelvű támogató facebook csoportot és igyekszünk magyarul is minél több információt elérhetővé tenni a témában, és persze együttérzést és megtartó közeget biztosítani, online, személyesen, egyénenként és csoportokban is.

Makai Kinga

Anyatejút Tudásközpont előadó: Makai Kinga

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Fejér megyében, Felcsúton élek férjemmel és 3 felnőtt egyetemista gyermekünkkel. 1991-ben lettem védőnő. A főiskola elvégzése után pár évig Czeizel dr szárnyai alatt dolgoztam az Optimális Családtervezésben. Nagyon szerettem azt a munkát is, de igazából családra és babák közelébe, körzetre vágytam, itthon. 1995-ben nyugdíjba ment a felcsúti kolléganőm. Kapva kaptam a lehetőségen, megpályáztam és megkaptam az állást. Legkisebb gyermekünkkel voltam még GYES-en, amikor egy internetes babás fórumon rámtalált Rózsa Ibolya. Kedvesen, de annál határozottabban kérdőjelezte meg a fórumon osztogatott jónak szánt, de annál sutább tanácsaimat, főleg a szoptatással, csecsemőtáplálással kapcsolatosan. Bosszantott, ugyanakkor kíváncsivá tett: vajon mit tudhat egy szoptatási tanácsadó, amit egy védőnő nem? Tulajdonképpen ennek a „bosszúságnak” az eredménye, hogy akkor elindultam végre a helyes utamon és megtanultam igazán a szakmámat. Életem meghatározó szakasza volt, amolyan AHA élmény, amikor elkezdtem tanulni a szoptatás művészetét, és napról-napra, hétről-hétre szembesültem azzal, hogy mindez mennyire logikus, mennyire egyszerű, ugyanakkor mennyire változatos, mély, mennyi buktató, és mennyi felemelő epizódja lehet. Azt hiszem ebben az időszakban váltam igazán nővé, az anyákat, a nőiséget igazán elfogadni tudó, segítő, VÉDŐnővé. Megérkeztem. 2006-ban lettem IBCLC laktációs szaktanácsadó. 2012-ben elvégeztem a Semmelweis Egyetem laktációs szaktanácsadó képzését is. Védőnői munkám a HIVATÁSOM, a hobbim, töretlen lelkesedéssel dolgozom szülőfalumban majdnem 30 éve. Számtalan régi gondozottam ma már szintén édesanya, édesapa. Fantasztikus érzés, hogy ilyen hosszú ideje része lehetek sokuk életének. A mindennapjaimat a családom és a védőnői munkám mellett a szinte napi gyakoriságú szoptatási tanácsadások teszik ki. A legtöbb esetben on-line, videochat-en keresztül segítem az édesanyákat, gyakran külföldön is. Hálás vagyok Édesanyámnak, aki annak idején (a második sikertelen egyetemi felvételim után) felnyitotta a szemem, és erre a szép pályára irányította a figyelmemet. Minden egyes szoptatási tanácsadás után meleg szívvel gondolok Ibolyára! Milyen jó, hogy belém kötött és nem hagyott békén akkor régen! Sokkal, de sokkal szegényebb volnék!

Hugyecz Marietta

Anyatejút Tudásközpont előadó: Hugyecz Marietta

okleveles biológia és egészségtan tanár, kutató, minőségbiztosító, önkéntes szoptatási segítő és dúla

Eredeti szakmámat tekintve okleveles biológia és egészségtan tanár vagyok (Szegedi Tudományegyetem), tanítási gyakorlatomat Szegeden, a Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban végeztem. Szakdolgozatomat a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi kar Alzheimer-kór kutatócsoportjában írtam, majd a védést követően kutatóként dolgoztam ugyancsak a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi karán, az Élettani Intézetben, ahol másodéves orvostanhallgatóknak (magyar és külföldi) tartottam élettan gyakorlatokat, és részt vettem vizsgáztatásukban is. Az oktatást és a kutatást hátra hagyva 2013 óta az egyik hazai gyógyszercégnél dolgozom minőségbiztosítóként. Kislányaim születése (2015. és 2018.) több szempontból is fordulatot hozott az életembe, ekkor kerültem jobban kapcsolatba ismét az élettannal, rengeteget tanulva a várandósságok, majd az anyaság által, ahol a már meglévő tudásom is hasznosnak bizonyult. Saját szoptatási nehézségeim vittek arra az útra, hogy minél többet tudjak, s tanuljak erről a folyamatról, minél többet olvassak, tájékozódjak, méghozzá megfelelő forrásokból, ami nem is volt kis kihívás! A sikereim pedig igazolták, hogy a megfelelő fórumról, szakemberektől való tájékozódás mennyire hatékony és fontos. Következő lépcsőfokként 2019-ben elvégeztem az Anyatejút Tudásközpont alaptanfolyamát, majd 2021-ben a középhaladót is, és lehetőségem volt részt venni a nyári kórházi gyakorlaton is. 2022. tavaszán kezdtem el járni Békés Emőke Dúlaműhelyébe, hogy minél több aspektusból tudjam támogatni a hozzám forduló anyákat, elsősorban szülés előtt, majd pedig az azt követő érzékeny gyermekágyas időszakban. 2024. márciusában meg is szereztem oklevelemet, végzett Békés dúla lettem. Igazi kincsként élem meg ezt az új szakaszát az életemnek, hiszen ezáltal ötvöződik minden, amit szeretek: a biológia, az élettan, a tanítás és a segítés is. 2020 óta tagja vagyok az Édesanyák szakértői Facebook csoportnak, 2021 óta pedig a Rózsa Ibolya által megálmodott és létrehozott Anyatejút Szoptatástámogató csoport adminisztrátora és segítője vagyok, ahol nemcsak az anyákat segítjük, de egymást is támogatjuk, mint az Anyatejút Tudásközpont Önkéntes segítői, sokat tanulva egymástól, a tanfolyamokon és webináriumokon felül is. 2021 óta cikkeim jelennek meg a Hello Baby magazinban (online és nyomtatott formában), valamint könyveiben, melyek remélem, többekhez eljutnak naprakész és hiteles információkkal. Jelenleg, privát munkám mellett, vállalok magyar és angol nyelven szülés- és szoptatásfelkészítést, valamint szoptatási és gyermekágyas segítést, személyesen és online is.

Osztheimer-Kökény Cintia

Anyatejút Tudásközpont előadó: Osztheimer-Kökény Cintia

szülésznő, dúla, babahordozási tanácsadó

Két fiam van, az ő születésük hozta a látókörömbe mindazt, amivel mostanában foglalkozom. 2013-ban lettem babahordozási tanácsadó majd 2014-ben végeztem el a dúlaképzést. Hosszas vívódás után 2017-ben kezdtem a szülésznő szakot a Semmelweis Egyetemen. 2021 óta dolgozom az Életfa Bábapraxissal intézményen kívüli szüléseknél.

Stummer-Szögi Zsuzsanna

Anyatejút Tudásközpont előadó: Stummer-Szögi Zsuzsanna

óvodapedagógus, laktációs szaktanácsadó

Stummer-Szögi Zsuzsanna vagyok, három gyermek édesanyja, óvodapedagógus, laktációs szaktanácsadó. Eredetileg idegenforgalmi diplomát szereztem a Budapesti Gazdasági Főiskolán, de hamar rájöttem, hogy inkább a gyermekek körül szeretek tevékenykedni, így nem sokkal később az ELTE-n is lediplomáztam, mint óvodapedagógus. Több évet dolgoztam egy nagyszerű oviban, egy nagyszerű közösségben, majd megszületett az első gyermekem. A szülés körüli saját élményeim és kudarcaim indítottak el azon az úton, amely végén megszereztem a Semmelweis Egyetemen a laktációs szaktanácsadó diplomámat. Jelenleg a harmadik gyermekemmel vagyok GYED-en és mellette saját vállalkozásban, laktációs szaktanácsadóként segítem az anyukák szülés utáni első időszakát. Örökmozgóként folyamatosan újabb kihívásokat állítok magam elé, jelenleg spanyolul tanulok és készülök az őszi, nemzetközi IBCLC vizsgára is.

Horváth Éva

Anyatejút Tudásközpont előadó: Horváth Éva

szomato-pszichoterápiás szakember, perinatális szaktanácsadó, sportrekreátor, mozgásfejlesztő

Horváth Éva szomato-pszichoterápiás szakember, perinatális szaktanácsadó, sportrekreátor, mozgásfejlesztő vagyok. Több mint 25 év szakmai tapasztalata hozta azokat a felismeréseket, amelyeket különböző egyetemi kurzusok, konferenciák, workshopok keretén belül oktatok, perinatális szaktanácsadásban képviselek, sportfoglalkozások keretein belül tanítok. Mivel ezalatt az idő alatt sokfajta szakmai kérdéssel, emberi problémával találkoztam, fontossá vált számomra, hogy minél mélyebben rendszerszemléletben, fejlődés orientáltan, szomato-pszichés egyensúlyban ismerjem meg az emberi test komplex működését, a mozgás sokoldalú világát, és a testbe, kapcsolatba ágyazott (body-Mind, embodiment) fejlődést. Szomato-terápiás, szomato- pszichoterápiás, perinatális szaktanácsadói, mozgásfejlesztői, testtudattal kapcsolatos munkám magában foglalja a mozgásfejlesztésen túl a pszicho-regulációs folyamatokat is. Érdeklődésem középpontjába nem csak a különböző életkorok, az egyes mozgásrendszerek, ill. fejlesztő programok és manuálterápiás megközelítések, hanem a természetes mozgás, mozgásfejlődés kialakulása, test lélektana, szülő-gyerek interakciók hatása a testi, mozgásos, viselkedés és egészség fejlődésre, érzékszervi, struktúrális, funkcionális integráció, stb... áll. Preventív szemléletben dolgozom, de a mai élettel járó kihívásokban sok olyan feladattal találkozom, ahol szükség van terápiás, fejlesztő eszközök, és tudás komplex használatára is. Tagja vagyok Magyar Pre-, Peinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaságnak (MPPPOT), Szomato-pszichtrápiás Egyesületnek, Sport és Lélek Egyesületnek. Az MPPPOT keretein belül a 2020 Testmunkacsoportot vezetem.

Fejér Noémi

Anyatejút Tudásközpont előadó: Fejér Noémi

Krízis tanácsadó szakpszichológus, anya-magzat kapcsolatanalítikus, szülő-gyerek konzulens, metamorphoses meseterapeuta, EMDR-practitioner jelölt

Hosszú út vezetett a pszichológusi munkámig, már gyerekkoromban nagyon könnyen tudtam kapcsolódni emberekhez, meghallgatni őket, odafigyelni rájuk és elfogadni őket szeretettel. A Szent István Egyetemen 2000-ben végeztem munkavállalási tanácsadóként, azóta dolgozom egyéni és csoportos formában pályaválasztókkal, álláskeresőkkel, szinte minden korosztállyal. Szociálpedagógusként dolgoztam családsegítőkben, gyermekjóléti szolgálatban, és alapítványoknál. 2008-ban új korszak kezdődött a számomra, amikor pszichológusként diplomáztam. Családterápiás gyakorló éveim alatt találkoztam krízis tanácsadó szakpszichológusként a metamorphoses-meseterápiával 2010-ben. 2017-ben alapítottam meg két kollégámmal a Kalandok Szárnyán Meseterápiás Műhelyt, ahol gyerek és felnőtt önismereti csoportokat tartunk.
A Mamakapocs Pszichológia Műhellyel az a küldetésünk, hogy segítsük az édesanyákat az anyává válás folyamatában, a szülőségre való felkészülésben, a mindennapi kihívások leküzdésében. Tartunk mesés várandós csoportot, kreatív baba-mama foglalkozásokat családterápiás rendszerszemléletben. EMDR trauma practitioner jelöltként azt tanultam meg, mennyire fontos a hozzám fordulók mellett lenni segítőként, kísérni a testi-lelki folyamatát, traumáik, veszteségeik, szorongásaik feldolgozásában. Kismamákkal anya-magzat kapcsolatanalízissel foglalkozom, amely segít az anyaság mélyebb kibontakoztatásában. Kapcsolatban vagyok kisbabákkal integrált szülő-csecsemő konzultációs szemléletben, ahol szó van evési, alvási, sírási, szobatisztasági nehézségekről. Hiszem, hogy az, aki hozzám fordul, képes lesz megtalálnia önmagát, az élet szeretetét, a teljességet és a szilárdságot.

Balogh-Kovács Márta

Anyatejút Tudásközpont előadó: Balogh-Kovács Márta

pedagógus, SE laktációs szaktanácsadó, gyermekágyas dúla

Balogh-Kovács Márta vagyok, kétgyermekes anya, feleség, folyton úton lévő nő, test és lélek. Eredetileg magyar-történelem szakos tanárként végeztem az ELTE-n, majd az Egyetemen maradva irodavezetőként, gazdasági ellenjegyzőként s végül ügyvivő szakértőként dolgoztam a Pedagógiai és Pszichológiai Karon. Gyermekeink megérkezése családunkba életem legmeghatározóbb élménye: önismeretei út, gyönyörű találkozás és egyben számtalan értelemben vett kihívás. A kezdeti szoptatással kapcsolatos nehézségeink a fejlődést hozták el. Úgy éreztem, többet érdemes tudnom erről a tudományterületről, az édesanyákról, a babáikról és a családokról. Az Anyatejút Tudásközpont alap, majd közép-haladó szoptatási segítői tanfolyamát elvégezve évekig önkéntes szoptatási segítőként igyekeztem támaszt nyújtani, ma pedig már diplomás szoptatási tanácsadóként (SE) kísérem az édesanyákat és babáikat a nem is mindig olyan egyszerű úton. Mind az Uzsoki Utcai kórházban Sződy Judit IBCLC mellett végzett 500 órás gyakorlatom, mind gyermekágyas segítői látószögem kulcsfontosságú tapasztalatot nyújtottak, ezt felhasználva igyekszem a családok életét segíteni, támogatni.

Lukács Judit Ágnes

Anyatejút Tudásközpont előadó: Lukács Judit Ágnes

diplomás szülésznő, mentálhigiénés szakember

Eredetileg informatikusként végeztem. Öt gyermekem van. Pályamódosításom még 1997-ben kezdődött. Először Debrecenben végeztem szülésznőként, majd diplomát a Semmelweis Egyetem szülésznő szakán kaptam. Párhuzamosan a KRE BTK Pszichológiai Intézet, Mentálhigiénés segítő szakán szereztem posztgraduális diplomát. Pszichológiai tanulmányaimat az ELTE/SE SASOK (Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban) majd az ELTE Perinatális szaktanácsadó képzésen folytattam. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál mentőápoló képzését végeztem. Az Országos Bábaszövetség elnökhelyettese voltam 3 évig. A Semmelweis Egyetemen - a szülésznő képzés keretén belül - az otthonszülés tárgy óraadójaként működök közre 2012-től. Az Életfa Bábapraxis alapítója, ügyvezetője és szakmai felelőse vagyok.

 

Anyatejút Tudásközpont előadó: