Anyatejút Tudásközpont

Előadóink

Rózsa Ibolya

Anyatejút Tudásközpont előadó: Rózsa Ibolya

okleveles andragógus, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Három fiú édesanyja vagyok. 2002-ben tettem le a nemzetközi IBCLC vizsgát, azóta dolgozom laktációs szaktanácsadóként. Kilenc éven át dolgoztam az IBLCE vizsgabizottság hazai koordinátoraként. A Szoptatásért Magyar Egyesület keretein belül működő Laktációs szaktanácsadók magyarországi csoportjának a vezetője voltam, és több éven át töltöttem be az egyesület, valamint a La Leche Liga Magyarország alelnöki tisztségét, önkéntes munkában. Alapίtója és éveken át oktatója voltam a Semmelweis Egyetemen 2010-ben indult Laktációs szaktanácsadó szakirányú képzésnek. Bababarát kórház felmérőbiztosként veszek részt a hazai kórházak felmérésében. Gyakran kapok meghίvást oktatások és előadások megtartására szakembereknek és anyáknak szóló programokra. Több hazai és külföldi konferencián vettem részt előadóként. 2016-ban megalapítottam a naprakész laktációs ismereteket nyújtó e-learning felületet az Anyatejút Tudásközpontot. A szoptatást támogató ingyenes Anyatejút baba-mama csoportom Esztergomban működik.

Alexáné Topál Katalin

Anyatejút Tudásközpont előadó: Alexáné Topál Katalin

IBCLC laktációs szaktanácsadó, tanár

Alexáné Topál Katalin vagyok, három lánygyermek édesanyja. Eredeti végzettségem szerint nyelvtanár vagyok, de több, mint 10 éve kizárólag édesanyákkal és kisbabákkal foglalkozom, 2011 óta mint IBCLC szoptatási tanácsadó. A szakmámat egyrészt a magánpraxisomban gyakoroltam, másrészt egy budapesti kórházban dolgoztam önkéntes szoptatási tanácsadóként. Az élet úgy hozta, hogy jelenleg Ausztriában élek férjemmel és legkisebb, középiskolás gyermekemmel. Bár telefonon keresztül továbbra is nyújtok segítséget édesanyáknak, titkos vágyam, hogy megfelelő nyelvismeret birtokában folytathassam az otthon abbahagyott, kórházi önkéntes segítői munkámat. Az oktatástól sem szakadtam el teljesen, rendszeresen kapok meghívást egészségügyi dolgozók és laikus érdeklődők részére meghirdetett kurzusokon előadások tartására.

Rákosi Dóra

Anyatejút Tudásközpont előadó: Rákosi Dóra

IBCLC laktációs szaktanácsadó, gyógytornász, LLL szoptatási tanácsadó

Négy gyermek édesanyja vagyok, s tudásomat, szakmáimat ötvözve 2018 óta a Császárvonal projekt egyik alapítójaként tevékenykedem. A hiánypótló, egészségértést fejlesztő kezdeményezés égisze alatt császárral szült édesanyákat informálunk, segítünk csapatunkkal császármetszésük előtt, után, ebben a műtét utáni regeneráció, a hegkezelés, szülésfeldolgozás ugyanúgy helyet kap, mint a szoptatással kapcsolatos ismeretek terjesztése.

Gitidiszné Gyetván Krisztina

Anyatejút Tudásközpont előadó: Gitidiszné Gyetván Krisztina

IBCLC laktációs szaktanácsadó, védőnő, perinatális szaktanácsadó

Az életemben és a munkámban is a család áll a középpontban. Hiszem azt, hogy megfelelő információval ellátva és azt megtartva a család működőképes és szeretetteljes. A szoptatási tanácsadásom során a család igényét tartom elsődlegesnek és azt, hogy adott helyzetben találjak meg a számukra legideálisabb megoldást. Az igény szerinti szoptatásban, igény szerinti gondozásban fontosnak tartom, hogy az anya, a gyermek, és az apa igényei jelenjenek meg. 2005 óta a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság tagja vagyok, jelenleg a titkára. 2006-ban tettem sikeres IBCLC vizsgát. Bababarát kórház felmérőbiztosként részt veszek a hazai kórházak felmérésében, Konferenciákon illetve a védőnői illetve pszichológus képzésben kurzusokat vezetek. Perinatális tanácsadóként segítek a szülés előtti és szülés utáni időszak változásainak eligazodásában és a gyermeknevelésben.

Martinovichné Debulay Bianca

Anyatejút Tudásközpont előadó: Martinovichné Debulay Bianca

IBCLC laktációs szaktanácsadó, szociálpedagógus

Szoptatási tanácsadói munkám 1995-ben kezdődött, amikor a La Leche Liga akkreditált, önkéntes szoptatási tanácsadójaként kezdtem segíteni a családokat. Ennek keretében, változatlan lelkesedéssel, 24 évig vezettem a Szoptatás Támogató Anyacsoportot az I. kerületi Családsegítő Központban. 2003-ban nemzetközi vizsgán vettem részt és lettem IBCLC laktációs szaktanácsadó. Azért, hogy jobban tudjam segíteni a családokat, 2008-2010 között, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán elvégeztem a Csecsemő és Kisgyermeknevelő-gondozó szakot, majd ugyanitt, 2012-ben végeztem szociálpedagógusként. Azonban mindezeknél fontosabb tapasztalatot és tudást kaptam négy gyermekünk szoptatása és nevelése során, és az elmúlt években hét kisunokánk születése okozott sok-sok örömöt, valamint újabb kihívást a családon belüli segítőmunka terén.

Dr. Fehér Boglárka

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Fehér Boglárka

IBCLC laktációs szaktanácsadó, orvos

Fehér Boglárka vagyok, 3 csodálatos gyermek édesanyja, gyermekgyógyász, laktációs szaktanácsadó. 2004 óta dolgozom Debrecenben a Gyermekklinikán. A szoptatástámogatás kérdésével, mint azt hiszem nagyon sokan, első gyermekem érkezésére készülve kerültem kapcsolatba. Szerencsére kutakodásaim során, pont a helyes információkat tartalmazó könyvekre, külföldi szakirodalomra, pont a megfelelő hazai szakemberekre találtam rá. Az idő múlásával egyre erősebbé vált bennem az elhatározást, hogy segítségére lehessek szoptatással kapcsolatos problémáik megoldásában minél több anya-baba párosnak. Ehhez megfelelő szakmai alapokat első mérföldkőként egy 40 órás tanfolyam biztosított, ennek elvégzését követően indult el Debrecenben, Anyatej klub néven szoptatástámogató csoportom, ami 2016-ban már 6. születésnapját ünnepelhette. Büszkén írhatom, hogy a laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak első évfolyamának hallgatója lehettem, és 2011-ben sikeres vizsgát tettem. Azóta laktációs szaktanácsadóként segítem a hozzám forduló édesanyákat, de emellett természetesen orvosi munkám során is hatalmas segítséget jelent ez irányú tudásom, tapasztalatom. Részt veszek az orvostan hallgatók képzésében is, és természetesen a nálam gyakorlatot töltő orvospalánták mind hallanak a szoptatás fontosságáról, a legfontosabb gyakorlati tudnivalókról és természetesen a szoptatási szaktanácsadókról. A Baba patika magazin szakértőjeként néhány éve igyekszem minél több édesanyához eljuttatni írásos formában a naprakész szoptatási ismereteket. Lehetőség szerint részt veszek az olyan országos rendezvénysorozatokon, mint például Születés Hete, Szoptatás Világhete, ahol előadásokat szoktam tartani, illetve szoptatási tanácsadás lehetőségét biztosítani a rendezvényen részt vevő édesanyáknak. Rengeteg izgalmas munka, és feladat, ami végtelenül türelmes, és támogató családom nélkül nem lenne lehetséges, köszönet érte nekik.

Dr. Szalkay Krisztina

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Szalkay Krisztina

csecsemő-és gyermekgyógyász, gyermekpszichiáter szakorvos-jelölt, IBCLC laktációs szaktanácsadó, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens

2002 óta dolgozom a budapesti Bethesda Gyermekkórházban. A gyermekgyógyászat szakvizsga megszerzését követően a Mentalhigiéné Osztályon helyezkedtem el, ahol már közel három éve a pszichés betegséggel küzdő gyermekek és családok támogatásával telnek mindennapjaim. Már gyermekgyógyászként is kiemelten fontosnak tartottam az ember, a családok holisztikus szemléletű megközelítését, ezért is szerettem bele a szoptatás támogatásába, melynek jelentőségével saját élményeim kapcsán, a három gyermekem szoptatása mellett megtapasztalt kihívások során találkoztam először. 40 órás tanfolyamon kezdtem meg az ezirányú ismeretszerzést, majd a laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak első évfolyamának hallgatója lehettem, és 2011-ben sikeres vizsgát tettem, tavaly pedig újraminősítést szereztem. 2011-ben két kolléganőmmel megalapítottuk a Bethesda Szoptatási Ambulanciáját, ahol törekszünk arra, hogy komplex szemlélettel közelítsük meg a szoptatási, táplálási problémával hozzánk forduló családokat. Ennek keretében egyre gyakrabban találkoztam olyan jellegű csecsemő-és kisdedkori regulációs problémákkal, melyek kezeléséhez addigi tudásom nem bizonyult elegendőnek, ezért elvégeztem a Semmelweis Egyetemen az integrált szülő-csecsemő konzultációs képzést, valamint a családterápiás alapképzést. A gyermekpszichiátriai képzésem mellett jelenleg elsősorban regulációs zavarral küzdő gyermekekkel és családjaikkal foglalkozom. Nagy jelentőségűnek tartom ezen nehézségek integrált szemlélettel történő megközelítését, hiszen ily módon is hozzá tudunk járulni a gyermekek optimális életkezdetéhez, harmonikus szülő-gyerek kapcsolatok kialakulásához, ezáltal későbbi pszichológiai és /vagy szomatikus betegségek megelőzéséhez. Legkedvesebb és legfontosabb “elfoglaltságom” mindemellett a családanya szerepe, Érden élek férjemmel és három gyermekemmel, akiktől nap, mint nap igazi töltődést és csodálatos érzelmi hátteret kapok a munkámhoz is.

Dr. Várady Erzsébet

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Várady Erzsébet

IBCLC laktációs szaktanácsadó, neonatológus, gyermekgyógyász

1966-től-1988-ig a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen (I.sz.Gyermekklinika, II.sz Női Klinika PIC), majd 1989-től nyugdijba vonulásomig (2005) külföldi, orvosegyetemhez csatolt intézményben az újszülöttellátás mellett, annak vezetőjeként egyetemi oktatási és orvostovábbképzési feladatokat láttam el. 2007 óta a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság tagja, a Semmelweis Egyetem és a Szoptatásért Magyar Egyesület együttműködésével létrejött Laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő posztgraduális képzés oktatója és egyik szakmai felelőse vagyok.

Dr. Veres Mónika

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Veres Mónika

IBCLC laktációs szaktanácsadó, állatorvos

Veres Mónika, IBCLC vagyok, 2014-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Laktációs Szaktanácsadó képzésén. 2013- 2014-ben az Uzsoki utcai kórház, 2015-ben a Szent István Kórház szülészeti osztályán önkéntes laktációs tanácsadóként dolgoztam. Most az Egyesült Államokban élek, a Breastfeeding USA tanácsadói kurzusát végzem, hogy támogató csoportot indíthassak. A magyar szoptatástámogatást folyamatosan figyelemmel kisérem, és cikkek fordításával igyekszem segiteni az otthoni csapat lelkes és kitartó munkáját. Ezt megelőzően kutató állatorvosként és oktatóként dolgoztam a Dél-Karolinai Állami Egyetemen.

Dr. Bíró Liliána

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Bíró Liliána

orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Bíró Liliána vagyok. Debrecenben élek két kisgyermek boldog anyukájaként. 2008-ban szereztem orvosi diplomát, ezután a Debreceni Egyetem Gyermekklinikáján kezdtem dolgozni. Már az ottani gyakorlat során, később a kislányom születése után saját bőrömön is tapasztaltam, milyen nagy szükség van a szoptató anyák szakszerű és empatikus támogatására. Alapvető hiányosságnak tartom az orvosképzésben (de még a csecsemő- és gyermekgyógyász képzésben is) azt, hogy vajmi kevés szó esik a szoptatásról. Ezt a hiányosságot pótolandó 2014-ben részt vettem a Szoptatásért Magyar Egyesület „40 órás” képzésében, majd 2015-ben a Semmelweis Egyetem levelező képzésében. 2016-ban IBCLC vizsgát tettem. 2013 óta PhD hallgatóként laboratóriumi kísérletes munkákban veszek részt; témám a koraszülöttek szembetegsége, a retinopathia praematurorum. Szoptatással kapcsolatos ismereteimet igyekszem összefűzni tudományos munkámmal. Úgy gondolom, fontos a szoptatással kapcsolatos korszerű tudást közkinccsé tenni, ezért gyakran tartok ebben a témában előadást kismamák, leendő kismamák körében és tudományos konferenciák keretein belül. Rendszeresen írok cikkeket a Gyermeklét magazinba, ahol a laikus és a szakmai közönség egyaránt találkozhat az információkkal.

Dr. Márkus Anita

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Márkus Anita

gyermekgyógyász, neonatológus

1999-ben végeztem a Pécsi Orvostudományi Egyetemen,azóta a Siófoki Kórházban dolgozom. Az újszülött-gyógyászat felé húzott a szívem, ezért 2009-ben leszakvizsgáztam és irányításom alatt elnyertük a Bababarát kórház címet. A szoptatástámogatás iránti elkötelezettségem miatt 2012-ben sikeres IBCLC vizsgát tettem. Két gyermekemmel Siófokon élek, és második otthonom az Újszülött Osztály. Idén januárban nagy kihívás elé állítottak, megbíztak a Gyermekosztály vezetésével is.

Molnárné Fórizs Katalin

Anyatejút Tudásközpont előadó: Molnárné Fórizs Katalin

IBCLC laktációs szaktanácsadó

Egészen régről, kisiskolás koromból örzök egy emlékképet: sógornőm szoptatja 8 hónap körüli unokahúgomat, aki a mohó kortyolás végeztével el-el engedi a mellet, hogy kedves gőgicséléssel elmesélje milyen jó is neki! Hát, valahol itt kezdődött a kapcsolatom a szoptatással! Hiszen mindennél jobban szerettem volna én is átélni ezt a meghitt boldogságot a saját gyerekeimmel! Ez a vágy késztetett arra, hogy felhívjam a La Leche Liga tanácsadóját amikor sorban jöttek a nehézségek mindhárom gyermekem szoptatása során. A segítségükkel sikerült átélni a csodát, amit ekkor már szerettem volna tovább adni. Így indultam el azon az úton, melynek során 2011-ben sikeres IBCLC vizsgát tettem, és azóta is nagy örömmel segítem a hozzám forduló édesanyákat. Az egykori gőgicsélő kisbaba már maga is boldogan szoptató édesanya, és leírhatatlan érzés segíteni támogatni őt!

Végh Ági

Anyatejút Tudásközpont előadó: Végh Ági

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, pedagógus

Mindig nagyon érdekelt a csecsemő és kisgyermekkor, a kötődés, a szoptatás és ezek hosszú távú hatása. Ahogy az elvetett magból sudár fácska és végül terebélyes, életet és árnyékot adó fa, erdő fejlődik; ilyen hosszú távú hatása van annak, ahogyan a legapróbbakkal bánunk, segítjük őket az egészséges fejlődésben, esetleg (akár puszta jó szándéktól vezérelve) gátoljuk őket. Pszichológus, perinatális szaktanácsadó és pedagógus vagyok. A Semmelweis Egyetem Laktációs szaktanácsadó szakának 2011-12-ben voltam hallgatója. Kislányom szoptatása, nevelése által saját élményű gyakorlati tapasztalattal is rendelkezem. 2015-ben elvégeztem az SAS-ok (Szuggesztiók alkalmazása a szomatikus orvoslásban) képzést. Rendszeresen járok az ELACTA nemzetközi konferenciáira (előadóként is), olvasom a nemzetközi szakirodalmat. A Semmelweis Egyetem oktatójaként a jövő orvos generációjának szemléletét igyekszem formálni, hogy a norma az ő számukra is az évezredes biológiai norma legyen.

Bodroghelyi Mónika

Anyatejút Tudásközpont előadó: Bodroghelyi Mónika

okleveles gyógypedagógus, logopédus tanár, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Két gyermek édesanyja, logopédus és szoptatási tanácsadó vagyok. Amióta szorosabb kapcsolatba kerültem a szoptatással a gyerekeim, majd a szoptatással foglalkozó tanulmányaim által, azóta keresem a kapcsolódási pontokat a logopédia és a szoptatás között. Jelenleg az SE II-es számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött osztályán dolgozom.

Dr. Steinbach Réka

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Steinbach Réka

csecsemő-, és gyermekgyógyász, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Csecsemő-, és gyermekgyógyászként dolgozom a MRE Bethesda Gyermekkórházában. Az általános gyermekgyógyászaton belül, gyermek gasztroenterológiával foglalkozom elsősorban, amelyből hamarosan szakvizsgázom. Laktációs szaktanácsadóként két kolléganőmmel együtt 2012. őszén hoztuk létre kórházunkban az Anyatejes Táplálási Ambulanciát. Az akkor egyedülállónak számító ambulanciánkat azóta szerencsére országszerte több hasonló követett. Három gyermek édesanyjaként saját szoptatással kapcsolatos tapasztalataim, nehézségeim is hitelesebbé teszik a segítségnyújtásomat.

Dr. Szabó Eleonóra

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Szabó Eleonóra

csecsemő- és gyermekgyógyász, IBCLC laktációs szaktanácsadó

1994-től 2001-ig a Bethesda Gyermekkórházban, 2001 óta pedig házi gyermekorvosként dolgozom Budapesten. Kezdettől szívügyem volt a szoptatástámogatás, de sok olyan problémával találkoztam a háziorvosi praxisban, amit három gyermekem szoptatása kapcsán szerzett tapasztalataim ellenére sem tudtam megoldani. Ezért jelentkeztem 2010-ben a laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak első évfolyamára és 2011-ben sikeres vizsgát tettem. Kiemelten fontosnak tartom, hogy az újszülöttlátogatásaim során ne csak a szoptatásról, hanem a kötődő nevelésről, a családi kapcsolatok fontosságáról is beszéljünk.

Bressel-Klein Annamária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Bressel-Klein Annamária

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

2003 óta foglalkozom kisgyermekes családokkal, szoptatás támogatással. Első kisfiam megérkezése után éreztem először, hogy tudásomat bővíteni, korszerűsíteni kell, mert csak így tudok megfelelő információkat és támogatást biztosítani a családok számára. 2013-ban végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézete, és a Szoptatásért Magyar Egyesület együttműködésben létrejött Laktációs Szaktanácsadó Szakirányú Továbbképzési Szakán, és tettem sikeres nemzetközi (IBCLC) vizsgát. Balatonalmádiban területi védőnőként, a veszprémi Csolnoky Ferenc kórház újszülött és koraszülött intenzív osztályán önkéntesként dolgozom négy gyermekemről való gondoskodás közben. 7 éve vezetek Veszprémben anyatej klubot, melynek célja a szoptatás támogatása.

Dobrova Beatrix Mária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dobrova Beatrix Mária

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Valahogy úgy alakul mindig az életem, hogy, két-három évente gyökeresen megváltozik valami. Költözés, munkahelyváltozás, gyermekszületés, újabb iskola… Egy dolog állandó: a szoptatás. Három gyermekemnek hála, sokévnyi sajátélményben lehetett/lehet részem. Rengeteg szépséggel és nehézséggel. IBCLC vizsgát 2008-ban tettem, azóta magán praxisban segítem a hozzám fordulókat. Gyakorlatilag első gyermekem születése óta a „babás világban” élek, mert a szoptatást és az e témával kapcsolatos tudományt vagy tanulom, vagy tanítom, vagy éppen magam is aktívan benne vagyok, nem éppen tudományosan, hanem nagyon is anyaként. Csillapíthatatlan vággyal és kíváncsisággal olvasok, tanulok, tapasztalok mindent, ami a várandósság, csecsemőkor és kisgyermekkor időszakára vonatkozik. Nem hiszem, hogy valamit csak és kizárólag egyféleképen lehet jól csinálni, ezért nagyon nem szeretem az „egy kaptafára készült” tanácsokat, sematikus válaszokat. Minden erőmmel azon vagyok, ha valaki tőlem kér segítséget, akkor megnyugodjon, elindulhasson a saját útján, váljon önmaga és kisbabája saját szakértőjévé. Nyitott vagyok és szeretek sok oldalról körbejárni egy problémát. Nagyon szeretem az emberek sokféleségét. Ha várakoznom kell valamiért, soha nem unatkozom. Egyszerűen figyelem az embereket, akik jönnek-mennek. Gondolkozom rajta, kik lehetnek, honnan, hová tartanak most éppen, meg mélyebb értelemben is.

Besszer Mónika

Anyatejút Tudásközpont előadó: Besszer Mónika

IBCLC laktációs szaktanácsadó, ápoló, egészségügyi szakoktató, egészségtantanár, perinatális szaktanácsadó

Besszer Mónika vagyok, három gyermek édesanyja. 2004-ben kezdtem a szoptatással foglalkozni, majd ezután 2005-ben a szekszárdi kórház szülészetén dolgoztam. 2006-ban babamasszázs oktató lettem. 2008-ban sikeres IBCLC vizsgát tettem. Eközben végeztem az ELTE perinatális szaktanácsadó szakán, hogy még több irányból tudjam megközelíteni a családok igényeit. Bababarát kórház felmérőbiztosként részt veszek a hazai kórházak felmérésében. 2015-ben TSMT terapeutaként végeztem Lakatos Katalinnál. Személyes érintettség miatt 2002 óta foglalkoztat a koraszülöttek ellátása, a magyarországi korai fejlesztési lehetőségek.

Dr. Varga-Heier Krisztina

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Varga-Heier Krisztina

orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Három gyermek édesanyja, orvos és IBCLC laktációs szaktanácsadó vagyok. Első gyermekem születése előtt szinte semmit sem tudtam a szoptatásról, hiába végeztem az orvosi egyetemen. 2011-ben, mikor az első kisfiam megszületett, egy számomra ismeretlen világba csöppentem. Gyakorlatilag semmit sem tudtam arról, hogy egy újszülött, csecsemő milyen, mit tud, mire vágyik, hogyan kell szoptatni. Kisfiammal közösen fedeztük fel ezt az új világot. Rájöttem, hogy milyen szerencsénk volt, nekünk a szoptatás kölcsönösen sok örömöt adott és ez azon múlt, hogy megfelelő könyvek és oldalak kerültek a szemem elé. Ezek után döntöttem el, hogy laktációs szaktanácsadó szeretnék lenni. Szívem vágya, hogy másoknak mindez könnyebb legyen, hogy a szoptatás az első pillanattól kezdve természetes és örömteli legyen. Családterápiás képzésben is részt veszek, mert minden érdekel, ami a családdal, gyermekneveléssel, szoptatással kapcsolatos. 2016 vége óta végzek tanácsadást, minden erőmmel azon vagyok, hogy akik, hozzám fordulnak választ kapjanak a kérdéseikre és megtanuljanak bízni magukban és a babájukban.

Komenda Renáta

Anyatejút Tudásközpont előadó: Komenda Renáta

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Komenda Renáta vagyok, két kislány édesanyja. A Vajdaságban élünk, az itteni családokat igyekszem támogatni. Védőnői munkám kezdetén ráébredtem, hogy mennyire hiányos a tudásom a laktáció területéről és csak saját tapasztalatomra támaszkodhatom, mikor a gyermekágyas édesanyákat látogatom. Először a 40 órás képzésen vettem részt, majd a Semmelweis Egyetem képzésre jártam a 2015/16-os évfolyamon. 2016-ban tettem sikeres IBCLC vizsgát. Védőnői munkám és a szoptatási tanácsadás mellett, önkéntesként vagyok jelen a "Kolibri a Családokért" családtámogató egyesületnél, ahol a helyi baba-mama klubot koordinálom lassan öt éve. Ezen kívül más egyesületekkel is együttműködve igyekszünk a határ ezen oldalán is szemléletet formálni, hiteles információkat átadni, hiszen erre nagy szükség van. Nagy öröm számomra, hogy olyan hivatásom van, amely kitölt, amelyet mindennél jobban szeretek és hálás vagyok, hogy az elmúlt években amellett, hogy rengeteget tanulhattam, igazán különleges embereket ismerhettem meg.

Bálint Viktória

Anyatejút Tudásközpont előadó: Bálint Viktória

szülésznő, diplomás ápoló, IBCLC laktációs szaktanácsadó, egészségügyi szakmenedzser

1992 óta dolgozom a Szent Margit Kórházban, 1995 óta szülésznőként. 2006-ban diplomás ápoló, 2008-ban egészségügyi szakmenedzser, 2014-ben IBCLC végzettséget szereztem. Egy húsz éves fiam van. Hatalmas változások mentek végbe az elmúlt 25 év során, mind a szülések/ születések, mind a szoptatás támogatás kapcsán. Már nem kiváltság a 24 órás rooming-in, hanem egyértelmű. Lehetőség van a tartós bőrkontaktusra a legtöbb problémamentes szülésnél, és császármetszés után is. A magam részéröl maximálisan támogatom a beavatkozás nélküli vajúdást és szülést, és a háborítatlan (de felügyelet melletti) aranyórákat. Későbbiekben az igény szerinti szoptatást, hordozást. Azt szeretném, ha minden édesanya pozitív szülésélménnyel, és minden szoptatni vágyó úgy menne haza, hogy tud szoptatni, a babája jól szopik, és a tejelválasztás kezd beindulni. Ehhez igyekszem/igyekszünk minden támogatást megadni a hozzánk forduló kismamáknak.

Dlehány Zsuzsanna

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dlehány Zsuzsanna

DSGM szakgyógytornász, IBCLC laktációs szaktanácsadó, egészségügyi szaktanár Msc., védőnő

A gyakorlatban végzett munkám során, DSGM szakgyógytornászként arra törekszem, hogy a korai fejlesztés területén dolgozó más kollégák együttműködésével megtaláljam a szenzomotoros és részképesség fejlődését elősegítő, a gyermek szükségletére adaptált, kezelő és fejlesztő módszereket. Nap, mint nap találkozom, olyan koraszülöttekkel, agysérüléses újszülöttekkel, akiknek a sérülésből fakadó mozgásproblémák mellett, még szopási nehézséggel is meg kell küzdeniük. A problémák sokfélesége és az egyetemi képzésekben a szoptatásról szóló információk kevéssége vezetett ahhoz, hogy IBCLC vizsgát tettem, segítve ezzel is a hozzám forduló családokat.

Dr. Kós Gáborné

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Kós Gáborné

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Kós Ancsa vagyok, családommal Miskolcon élünk. 2007-ben szereztem diplomám a Miskolci Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán, védőnőként. Négy gyermek édesanyjaként világossá vált számomra, hogy a szoptatás valóságos művészet, amit tanulni kell. Ismeretbővítés közben jutottam el a Semmelweis Egyetem Laktációs Szaktanácsadó képzésre. 2016-ban sikeres nemzetközi vizsgát tettem. Szívügyemnek tekintem, hogy minél több édesanyának és babájának része lehessen a szoptatás áldásos hatásában! Abban a szerencsében van részem, hogy a munkám a hobbim is egyben!

Dr. Sztahovits Petra

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Sztahovits Petra

csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelölt, IBCLC laktációs szaktanácsadó

2007-ben végeztem a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, jelenleg első szakvizsgám megszerzésén dolgozom az MHEK Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumában. Három gyermekem van, a "nagyok" ikrek, koraszülöttek voltak. Akkor jöttem rá, mennyire nem ösztönös dolog a szoptatás és mennyire fontos az, hogy segítséget és helyes információkat kapjon az anyuka már a kezdetektől. Harmadik gyerkőcöm is koraszülött lett, de már szoptatási tapasztalattal sokkal könnyebb volt az életünk. Az osztályunkon ellátott PICi babák és a gyermekeim segítségével tapasztalatot szereztem ikrek és koraszülöttek szoptatásának támogatásában is. 2014-ben tettem le a laktációs szaktanácsadói nemzetközi vizsgát.

Dr. Farkas Eszter

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Farkas Eszter

szülész-nőgyógyász szakorvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

2012-ben végeztem a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. 2015-ben szereztem IBCLC-minősítést, 2017-ben pedig sikeres szakvizsgát tettem szülészet-nőgyógyászatból. Jelenleg a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházának Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán dolgozom fő munkaidőben. Az egyetem alatt magával ragadott a bizonyítékokon alapuló orvoslás világa. Mindig is arra vágytam, hogy a munkámat ne szájhagyomány útján szerzett információk alapján végezzem, hogy amit a betegeimnek kezelésként, életmódbeli tanácsként ajánlok, az valóban a lehető legjobb legyen, és biztos alapokon álljon. A gyermekágyas anyák kérdéseire nem voltak kielégítő válaszaim, és ez rendkívül frusztrált. Ezen kívül nagycsaládban nőttem fel, ahol sikeres szoptatási példákat láttam, valamint a régi Kismama-magazinok közkézen forogtak, ezért tinédzserkorom óta vágyam volt ilyen típusú képzésben részt venni. Mindezek hatására jelentkeztem a Semmelweis Egyetem képzésére, ahol egészen átfogó, jól megalapozott, az orvosképzésből teljesen hiányzó tudásanyagra tehettem szert. Ami a bizonyítékokon alapuló orvosláson kívül leginkább érdekel, az a prevenció, az egészség- és testtudatosság. Igyekszem kitörni a kizárólagos gyógyszer-műtét-kezelési vonalból. Sokféle továbbképzésre járok, ismerkedem a különböző szakmák, civil szervezetek által nyújtott lehetőségekkel, és próbálom ezeket a pácienseimmel is megismertetni. A hozzám forduló nőket arra bátorítom, hogy ismerjék meg a saját testüket, annak (csodálatos) működését, és igyekszem az ő ismereteiket is felhasználni a szükséges kezelés megválasztásában. Jelenleg leginkább a termékenységtudatosság, a természetes fogamzásgátlási és -családtervezési módszerek, valamint a serdülők ezzel kapcsolatos oktatása foglalkoztat, ebben az irányban igyekszem továbbképezni magam.

Dr. Körözsi-Tóth Ágnes

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Körözsi-Tóth Ágnes

csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

2006-ban végeztem a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvosi szakán. Alig másfél évvel később elköteleztem magam az újszülöttek mellett. 2011- ben lettem csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos. Már az ehhez szükséges gyakorlati idő alatt gyakran elgondolkodtatott, hogyan lehet egy városon belül annyira eltérő a szülőszobai gyakorlat, más a hozzáállás és az ellátás a gyermekágyas osztályokon és újszülött részlegeken. Számos olyan kérdést fogalmaztak meg szoptató anyukák, melyekre addigi tanulmányaimban és szakkönyveimben nem találtam választ. Gyermekorvosként csak a pathológiás esetek kerültek előtérbe, de nem igazán találtam hiteles információt az újszülöttek, fiatal csecsemők “normális, fiziológiás működéséről”. Első várandósságom alatt végeztem el a 40 órás képzést, ennek hatására jöttem rá, hogy valójában ezt a fajta ismeretanyagot és tudást kerestem, ezért 2015-ben a nemzetközi laktációs szaktanácsadói képesítést is megszereztem. Célom, hogy kórházi munkám mellett anyukaként is hitelesen képviselhessem a szoptatás anyára és babára kifejtett jótékony hatását és támogatást nyújthassak a debreceni anyukáknak, ezért immár évek óta rendszeres előadója és látogatója vagyok számos helyi civil programnak és kezdeményezésnek.

Dr. Rákócziné Krämer Ágnes

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Rákócziné Krämer Ágnes

szülésznő, diplomás ápoló, egészségügyi menedzser, IBCLC laktációs szaktanácsadó, perinatális szaktanácsadó

1981-ben kezdtem szülésznőként dolgozni. A gyermekeimmel otthon töltött évek alatt elvégeztem a felső fokú szülésznőképzést, diplomás ápoló és egészségügyi menedzser lettem. Részlegvezetőként ott lehettem a Telki Magánkórház megnyitásánál. Később a Kútvölgyi kórház szülészetének lettem a főnővére. Az ott eltöltött évek alatt a gyakorlatban is tudtam végre kamatoztatni az addig tanultakat és folyamatosan tovább bővíteni az ismereteimet. 2005 őszén két fontos továbbképzésen vettem részt, melyek nagy hatással voltak rám. Az egyik a Szoptatásért Egyesület 40 órás képzése. Itt kellett rádöbbennem, hogy az addigi iskolai tanulmányok sajnos fabatkát sem érnek. Ettől kezdve folyamatosan kerestem a lehetőséget a további tanulásra ebben a témában és 2008-ban sikeres IBCLC vizsgát tettem. A másik képzés a SASOK (Szuggesztiók Alkalmazása A Szomatikus Orvoslásban Képzés). Azóta is meghívott vendége vagyok ennek a képzésnek. Az ELTE perinatális szaktanácsadó képzését elsők között végeztem. A SE laktációs képzésével egészítettem ki a szoptatási szaktanácsadói végzettségemet. Jelenleg vállalkozó szülésznőként dolgozom a saját rendelőnkben. Kórházi hátterem a Róbert Magánkórház és a Kistarcsai Flór Ferenc Kórház, ahol önkéntes munkában a gyermekágyas osztályon segítem az anyákat és babákat. Három felnőtt gyermekem van, akik közül a legidősebb "nem esett messze a fájától". Anna lányom szülésznő, védőnő és laktációs szaktanácsadó. És az első unokám Emese édesanyja.

Tóth Orsi

Anyatejút Tudásközpont előadó: Tóth Orsi

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Szerencsésnek érzem magam, hogy nőként, családanyaként a hivatásomnak élhetek. Védőnői diplomámat 2002-ben szereztem a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán és nagy lelkesedéssel kezdtem dolgozni területi védőnőként. Éreztem, hogy jó helyen vagyok, jól döntöttem a szakmámat illetően, de ez így kevés. A családoknak sokkal több információra van szükségük, mint amit adhatok. Így folytatódott a képzésekkel kikövezett utam, miközben én is anyává váltam. Nemzetközi laktációs tanácsadói végzettségemet 2008-ban szereztem. Jelenleg önálló praxisban várandósság alatti kiscsoportos foglalkozásokat tartok kismamák, párjuk és családjuk részére, ezzel tudatosabbá téve a felkészülést a kisbaba fogadására és segítem a hozzám forduló kisgyermekes családok életét.

Lepesi-Benkő Réka

Anyatejút Tudásközpont előadó: Lepesi-Benkő Réka

biológus és biológia tanár, ClauWi hordozási tanácsadó, ClauWi speciális hordozási tanácsadó, DONA trained doula, kangaroula

Négy gyerek anyjaként, feleségként és társként nagyon hálás vagyok, hogy olyasmivel foglalkozhatok, amit szeretek. Kislányként és fiatalként három terület varázsolt el a leginkább: a születés, a tudomány és a zene. Az érettségit követően tudományos pályára készültem, biológusként, genetikus specializációval végeztem az ELTE természettudományi karán, majd egy évre rá biológia tanárként szereztem másoddiplomát. A doktori képzésben eltöltött éveket követően, fiaim születése vezetett el arra az útra, melyet legjobb tudásom szerint járok a mai napig is. A ClauWi hordozóiskola első végzettjei közt 2011-ben hordozási tanácsadóként, majd 2013-ban speciális hordozási tanácsadóként kezdtem a születést követő segítségnyújtást, majd sorra következtek a további képzések. DONA trained dúlaként 2012-ben kísértem először szülést, majd megkezdtem a Semmelweis Egyetem laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő képzését, vizsgázni várhatóan 2018 októberében fogok. A szakmai gyakorlati óráim megszerzése két lánykám születése miatt több évre húzódott, azonban a tanulást sem a gyermekágyban, sem azt követően nem hagytam abba. Kengurúlaként immár nem csak az anyák, de a babák érdekeit támogatva, tudományos bizonyítékokkal, kutatási eredményekkel alátámasztott ismeretek átadásával tudom segíteni a hozzám forduló családokat.

Hasilló Annamária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Hasilló Annamária

szülésznő, csecsemő- és kisgyermeknevelő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

1986 óta szülésznőként dolgozom a Markhot Ferenc Megyei Oktatókórház és Rendelőintézet Szülészeti Osztályán. Felsőfokú szülésznői bizonyítványt 1999-ben szereztem. Szakmai ismereteimet folyamatosan, számos képzéssel bővítettem (többek között Szuggesztiók Alkalmazása a Szomatikus Orvoslásban Képzés – SASOK, A csecsemő- és kisdedkori funkcionális zavarok eredete és gyógyítási lehetőségei..., Újszülött újraélesztési ismeretek képzéseket végzett el). 2008 ban Nemzetközi Laktációs Szaktanácsadó oklevelet szereztem. 2014-ben diplomáztam Csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szakon, a sikeres szakdolgozati kutatását az országos OTDK-n is bemutattam. Budapesten, a Róbert Károly Magánklinika, természetes szüléskísérés-praxisközösségének a tagjaként dolgoztam kettő évig. Szakmai közéleti tevékenységeket tekintve, az Összefogás a Szülés, Születés, Szoptatás Humanizációjáért (Összhang) Egyesület alapító tagjaként, a Budapesten működő Születés Kísérleti Műhely munkatársaként, és Egerben több segítő anyacsoportot háziasszonyaként lehet találkozni velem. Évek óta elköteleződtem, a természetes szülés-kísérés, valamint az anyatejes táplálás támogatása mellett. A hivatástudat, ami meghatározza életutamat. A legnagyobb elismerés számomra, az Anyák bizalma. Nekik köszönhetem, hogy 2011-ben az év bábája lettem, és Eger városának lakossága azzal jutalmazott, hogy 2012-ben az év emberének választott, majd 2016–ban, Eger Csillagának. 2012-ben Magyarország Köztársasági Elnökének Érdemérmének kitüntetését, az államfő, a baba- és mamabarát szülés megteremtésében játszott aktív szerepem elismeréseként adta.

Tokodi Veronika

Anyatejút Tudásközpont előadó: Tokodi Veronika

dúla, LLL szoptatási tanácsadó

Eredeti szakmám szerint énektanár vagyok és karvezető. A főiskolai évek alatt lehetőségem adódott zeneterápiás foglalkozásokat tartani pszichiátriai betegeknek. Az itt ért benyomásaim és pozitív tapasztalataim tereltek a segítő szakma felé: csodálatos volt megtapasztalni, ahogy a művészet teret enged az érzelmeknek, amik pedig elkezdik oldani a különféle lelki és testi blokkokat. Később, saját szoptatásélményeim hatására elkezdtem segíteni anyáknak, 2009-ben lettem a La Leche Liga akkreditált szoptatási tanácsadója. Munkám során azt tapasztaltam, hogy sok anyának a szülés mikéntjében gyökereznek a szoptatással kapcsolatos problémái. Szerettem volna mélyebben belelátni, s elkezdtem képezni magam etéren. Szülésekhez jártam, és egy számomra végtelenül izgalmas világot találtam. Elvégeztem Békés Emőke dúla alapképzését, majd 150 órás továbbképzését, és 2018. februárjában sikeres vizsgát tettem. 2016. óta vagyok a Békés Dúlakör tagja. Nagyon szeretem a dúlai munka sokrétűségét, egyediségét és személyességét. Megtisztelő, amikor meghívnak a szülők erre a különleges ünnepre, amikor részese lehetek egy új család születésének. Magam négygyermekes édesanya vagyok, két fiunkat és két lányunkat a férjemmel szeretetben neveljük.

Károlyi Natália Roxána

Anyatejút Tudásközpont előadó: Károlyi Natália Roxána

dúla, önkéntes szoptatási segítő, EMMA vonal önkéntes

Három kisfiamat még bölcsészhallgató koromban hoztam a világra. Már első gyermekem születése közben megszólított a szülés körüli női támogatás, mint élethivatás, de csak akkor lettem biztos benne, hogy nem csupán múló szalmaláng ez a lelkesedés, amikor közel 7 évvel később a Véletlen közbenjárására ott találtam magam egy barátnőm szülésénél, mint “tapasztalt laikus anyatárs”. Ezt követte még néhány hasonló élmény, miközben szép lassan elkezdtem magam szakmailag is képezni. A dúlaképzés, és az önkéntes szoptatási segítői tanfolyam mellett elvégeztem több kommunikációs tréninget (EMK kezdő és haladó tanfolyam, PAF workshopok), és dúlatovábbképzést (Holdudvar Bábaház, EMMA workshopok, Kangaroula alapképzés), valamint az EMMA vonal önkéntes képzését is. Szoptatástámogató munkám elsősorban az élet első heteinek kíhívásaira összpontosul, szopis csoportvezetőként is azt látom, hogy az első 2-3 hónap kulcsfontosságú: egy jól megalapozott kezdettel sok későbbi kihívást át lehet vészelni, míg egy első perctől rossz tanácsokon vagy a támogatás hiánya miatti kényszermegoldásokon alapuló, vagy szoptatási gyakorlatot már meglehetősen nehéz kijavítani, akárcsak az édesanya kitartását, lelkesedését megtámogatni, ha már fájdalmas kudarcélmények, negatív, elbizonytalanító megjegyzések, ítéletek, traumatikus probléma (félre)kezelési próbálkozások állnak mögöttük. Célom, hogy minden anya-baba páros megkapjon minden szükséges információt, és támogatást a saját szoptatási céljaik megtaláljásához, és elérésükhöz.

Kungler-Gorácz Orsolya

Anyatejút Tudásközpont előadó: Kungler-Gorácz Orsolya

kórházi-klinikai szakgyógyszerész, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Debrecenben élek a családommal, két kislány édesanyja vagyok. Már várandósan nagyon magával ragadott a szoptatás, rengeteg- szerencsére hiteles- információt olvastam, igyekeztem minél többet megtudni erről a különleges anya-baba kapcsolatról. A kislányom megszületése után hamar sok édesanyával kerültem kapcsolatba, és meglepett, hogy mennyire sok tévhit övezi a szoptatást, és ezek mennyi nehézséget és bizonytalanságot okozhatnak a szoptató anyáknak. Önkéntesként igyekeztem a korszerű szoptatási ismeretek terjesztésében, a mamák támogatásában, problémák esetén a megfelelő segítség megtalálásában. Úgy éreztem a szoptatástámogatás az, amit hivatásszerűen is szívesen csinálnék, így jelentkeztem a Semmelweis Egyetem nemzetközi vizsgára felkészítő képzésére, és 2017-ben megszereztem az IBCLC címet. Rendszeresen tartok szoptatásra felkészítő tanfolyamokat, igyekezve az édesanyákat már a szülés előtt hiteles információkkal és gyakorlati ismeretekkel ellátni.

Dr. Tőzsér Berta Mária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Tőzsér Berta Mária

általános orvos, háziorvos rezidens

Dr. Tőzsér Berta Mária vagyok, háziorvos rezidens. 2000-ben végeztem a SOTE általános orvostudományi szakán. Viszonylag rövid belgyógyászati rezidenskedés után 6 gyermekünk született szép sorjában, aminek köszönhetően az otthon töltött évek alatt előbb, mint La Leche Liga önkéntes tanácsadó, majd, mint szabadúszó IBCLC tevékenykedtem évekig. Emellett jógaoktatóként is dolgoztam. 2014 óta vagyok vegán és most már újra az orvosi pályán vagyok elkötelezettje a teljes értékű növényi étrendnek.

Dr. Kutas Katalin

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Kutas Katalin

házi gyermekorvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó

2012. óta Budapest XI. kerületében vagyok házi gyermekorvos. Sajnos sem az egyetemi, sem a szakorvosképzés során nem esett szó a szoptatás know-how-járól, ezért a védőnőmmel együtt elvégeztük a Semmelweis Egyetem szoptatási tanácsadó képzését, és 2017-ben sikeres IBCLC-vizsgát tettünk. Azt gondolom, hogy Magyarország rendkívül kedvező helyzetben van abból a szempontból, hogy a kismamák szoptatni akarnak, házi gyerekorvosként kötelességemnek érzem, hogy segítsek a családoknak ezt a célt megvalósítani.

Smith Andi

Anyatejút Tudásközpont előadó: Smith Andi

Life Coach, Mindset Mentor

Mindig is szenvedélyesen érdekelt, hogy mennyi képesség, mennyi lehetőség, mennyi meglepetés és felfedezésre váró csoda rejlik egyetlen emberben. Mindig is izgatott, hogyan lehet őszintén, önazonosan, és úgy IGAZÁN, nagybetűsen ÉLNI. Hogy kik vagyunk valójában a szerepeinkben, azok között és azokon túl. Mindig is inspirált a szépség, az egységélmény, a kapcsolódás és a természet. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán végeztem 2008-ban, magyar-angol szakon. Két Londonban töltött év után fél évig hátizsákkal, és egy azóta már férjemmé vált angol férfival utaztam Új-Zélandon és Délkelet-Ázsiában. Életem hivatásába pont elindulásunk előtt botlottam bele az interneten, és, bár 2010-ben az emberek többsége még sosem hallott life coachingról, azonnal tudtam, hogy ez kell nekem. Jelentkeztem az angliai Blackford Centre Life Coach képzésére, amit végül elég sok megtorpanással végeztem el. Kellett a befektetett munka, de kellettek a szünetek is, hogy ülepedjen a tudásom, az élettapasztalatom, a céljaim és az önismeretem. Azóta kiváló amerikai mentorok szemléletmódját és módszereit sajátítottam el, minden egyes nap tanulok valami újat; talán mégis elmondhatom, hogy semmi sem volt rám intenzívebb hatással, mint az első (kórházi) és a második (otthon) szülésem. Két kötődőn nevelt kisgyerek mellett indítottam el a coaching praxisomat, és - a leginkább kisgyermekes anyákból álló ügyfélkörömmel -, megállíthatatlanul közeledek a valódi profizmus mérföldkövének tartott 10.000. coaching órám felé.

Csuti-Herczeg Zsuzsanna

Anyatejút Tudásközpont előadó: Csuti-Herczeg Zsuzsanna

DSGM szakgyógytornász, humánkineziológus

2006 óta dolgozom gyógytornászként, főként neurológiai területen. Mióta két gyermekem megszületett, azóta elkötelezett híve vagyok az igény szerinti szoptatásnak és a válaszkész nevelésnek, a hozzám kerülő családokat is próbálom ebben a szemléletben támogatni. 2017 óta DSGM-szakgyógytornászként főként koraszülött csecsemők preventív és rehabilitációs fejlesztésével foglalkozom, mely során nagyon fontosnak tartom az érintés minőségét. Igyekszem maximálisan figyelembe venni a gyermek és a szülő igényeit, jelzéseit, gátjait, próbálom a mozgásukban elakadt csecsemőket szelíden hozzásegíteni a harmónikus mozgás megtapasztalásához.

Békés Emőke

Anyatejút Tudásközpont előadó: Békés Emőke

Gyógypedagógus, pszichopedagógus, dúla, tréner, pár- és családterapeuta jelölt

Békés Emőke vagyok, szülésfelkészítő és családkísérő dúla. Három lánygyermekem van, már mindhárman felnőttek. Egyéni konzultációk, segítő beszélgetések keretében kísérem a leendő anyákat és apákat a szülővé válás folyamatában, és arra törekszem, hogy érzelmi, fizikai és informatív támogatást nyújtva, az általuk eltervezett szülésélményhez segítsem őket. A közös felkészülés időszaka után, jelen vagyok velük az általuk választott helyszínen (kórházban vagy az otthonukban) a gyermekük születésének óráiban is. Kísérésem igényük szerint a gyermekágy időszakában vagy még tovább is tart. Jelenleg pár-és családterápiás képzésben veszek részt, hogy még komplexebben tudjam segíteni a hozzám forduló családokat. 2004. óta szervezek dúla alap- és továbbképzéseket, melyben trénerként dolgozom. Az elmúlt 15 évben több mint 300 nőt indítottam el a dúlává válás útján. 2009 óta vagyok szakmai vezetője a Békés Dúlakörnek.

Gaborjákné Kovács Judit

Anyatejút Tudásközpont előadó: Gaborjákné Kovács Judit

védőnő, mentálhigiénés szakember, IBCLC, okleveles egészségfejlesztés-andragógia tanár

1994 óta vagyok szülésfelkészítő, veszek részt szoptatástámogatásban. 12 évet dogoztam a védőnőként különböző területen. 2000 óta folyamatosan oktatok az egészségügyi és szociális szakképzésben, felnőttképzésben szakképző iskolában és az iskolarendszeren kívül is. Ápolókat, gyermekápolókat, egészségügyi asszisztenseket, mentőápolókat, szociális gondozókat tanítok. 2004-ben mentálhigiénés szakemberként végeztem a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán, mely az évek során sokat segített abban, hogy több szempontból legyek képes egy szituációt szemlélni, „tanácsosztogatás” helyett segítő szakemberré válhassak. 2008-ban tettem nemzetközi szoptatási szaktanácsadói, IBCLC vizsgát. Ekkortól vezetem önkéntes munkában a Szegedi Szoptatást Támogató Baba-Mama Csoportot. 2011 óta szervezek az Egyensúly Egyesületben egészségügyi szakdolgozóknak, orvosoknak, IBCLC-knek továbbképzéseket, konferenciákat. Folyamatosan foglalkozom leendő szülőkkel, kisgyermekes családokkal, segítem a hozzám fordulókat szülésre, szülőségre felkészülés, szoptatás, gyermekgondozás, -nevelés terén, előadásokat tartok szülőknek, szakembereknek. A tanácsadások során a hozzám forduló anyát támogatom abban, hogy dönteni tudjon az adott helyzetében, a lehetőségei átbeszélésével hiteles, naprakész információkat osztok meg vele. Döntését tiszteletben tartom, annak megvalósításában segítem őt a továbbiakban.

Futó Orsolya

Anyatejút Tudásközpont előadó: Futó Orsolya

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Futó Orsolya vagyok, védőnő, dúla, IBCLC laktációs tanácsadó. Hivatásomnak, szenvedélyemnek a laktációs tanácsadást tekintem, ebben jelenleg önkéntes formában segitek a hozzám fordulóknak, miközben egy multinacionális cégnél dolgozom. Emelett férjemmel közösen, a munkáink mellett, online formában segitjük a testsúlycsökkentő műtétre készülőket és a már átesetteket, a bennük felmerülő kérdések megválaszolásával, a betegutak kialakításával. Előadásokat és tanácsadásokat tartunk ehhez a témához kapcsolódva.

Fekete Éva

Anyatejút Tudásközpont előadó: Fekete Éva

önkéntes szoptatási segítő, dúla, gyermekgondozó, az Udvarhelyszéki Anyák egyesület elnöke

Hálás vagyok a sorsnak, hogy akkor, azon a 2009-es májusi napon, elvitt Martinovichné Debulay Bianca, IBCLC - akkoriban még LLL csoportként működő szoptatás támogató csoportjába, ahol megérintett és elvarázsolt a csoport hangulata, az önzetlen segíteni akarás elhívatása. Még az év őszén elindítottam itt Erdélyben, Székelyudvarhelyen a saját kis csoportomat, mely azóta is működik. Szinte a csoportvezetés megkezdésével egy időben kezdtem a Kismamaklubban a várandós kismamák felkészítését a szoptatásra, mivel hihetetlen, hogy milyen sok tévhit övezi a szoptatást, és a legtöbb szoptatási nehézséget és bizonytalanságot ez okozza a szoptató anyáknak. Sok évi önkéntes munkám során gyakran éreztem, azt, hogy sok édesanya lélekben a szülőszobán maradt, s ebből eredendőek a szoptatással kapcsolatos problémái. Sok kirakódarab helyre került, ezzel kapcsolatosan, amikor elvégeztem a Dona International dúlaképzését, s nagy szívfájdalmam, hogy nálunk nincs lehetőség ezt a szakmát gyakorolni. 2018-tól az Anyatejút tudásközpont segítéségével, már 2 Önkéntes szoptatást segítő képzést is szerveztünk, annak érdekében, hogy itt Erdélyben is több édesanya tudjon hiteles segítséget kapni. Be kellett látnom, hogy sajnos, sok kismama csak a szülésre készül fel, a szülés utáni időszak, az mindenkinek természetes, hogy menni fog. Ennek segítése érdekében gyermekgondozó szakterületen fejlesztettem tudásomat, s 2019-ben elindítottuk a szülés utáni időszakra való felkészítőnket, a "Babaváró-Család születik!" workshopot, ahol a szülés előtt hiteles információkat, gyakorlati felkészítést kapnak a párok a babázás időszakáról. Magam kétgyermekes édesanya vagyok, akiket a férjemmel szeretetben nevelünk. Hivatásomban az Udvarhelyszéki Anyák Egyesület megálmodója, melynek keretén belül önkéntes anyatársaimmal segítjük, támogatjuk az édesanyákat az anyaság útvesztőiben, mert hiszem, hogy egymást segítve, támogatva sok-sok hálás szemű szoptatott baba születik és nő fel!

Dr. Zeller Zsófia

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Zeller Zsófia

fogszakorvos, konzerváló fogászat és protetika szakorvosa

Dr. Zeller Zsófia vagyok, fogszakorvos, a konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa. A betegellátással töltött másfél évtized szakmai tapasztalata megtanította nekem, hogy sokkal többet tehetünk a jövő nemzedékek fogainak épségéért edukációval, és megelőzéssel, mint a fogorvosi székben végzett tűzoltó munkával és a már kialakult fogazati betegségek gyógyításával. A saját gyermekeim születése ennél is több tanítást tartogatott a számomra. Öt éve kezdtem el mélyrehatóbban foglalkozni a szoptatás, az anyatej és a csecsemőkori táplálásnak a fogazati egészségre gyakorolt hatásaival. Ezen belül rá kellett jönnöm, hogy milyen markáns eltérés mutatkozik az oktatásban tanultak és a gyakorlatban tapasztaltak között, mennyi félreértés, előítélet és hiányos szakmai ismeret okoz anyák és szoptatott gyermekek ezreinek nehéz perceket a fogorvosi ellenőrzések során. Célom, hogy a szoptatás, mint komplex gondozási forma fogazati egészségre gyakorolt pozitív hatásait és a potenciálisan károsító faktorok elleni védekezés módszereit megismertessem az édesanyákkal és a gyermekgondozásban résztvevő szakmák képviselőivel.

Ilyés Annamária

Anyatejút Tudásközpont előadó: Ilyés Annamária

védőnő, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Ilyés Annamária vagyok, három fiatalember édesanyja, 1998 óta védőnő és 2012 óta IBCLC szoptatási szaktanácsadó. A szoptatáshoz való kapcsolatomat a debreceni klinikán alapozták meg, mikor az első fiam született, nagyon sokat segítettek és tanultam három nap alatt. A saját gyermekeim szoptatásához ez elegendő volt, segíteni édesanyáknak már nem teljesen. Amikor nagyobbak lettek, akkor lett lehetőségem újra tanulni. Fontosnak tartom a régi tévhitek, beidegződések felülírását, a szoptatás és a válaszkész gondoskodás terén is.

Dr. Kovács Ágnes

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Kovács Ágnes

csecsemő- és gyermekszakorvos, neonatológus, IBCLC

Gyermekgyógyász szakorvos vagyok, 1981-ben kaptam orvosi diplomát a Debreceni Orvostudományi Egyetem (DOTE, jelenleg DEOEC) általános orvosi karán, majd 1985-ben csecsemő-gyermekszakorvosi képesítést, 1992-ben neonatológiai szakképesítést, 1995-ben iskola- és ifjúság egészségügyi szakképesítést szereztem. Először a Fehérgyarmati Városi Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályán, majd a Pápai Gróf Eszterházy kórházban, az utóbbi 10 évben pedig az Ajkai Magyar Imre kórház gyermekosztályán dolgoztam. Kezdettől fogva foglalkoztam újszülöttekkel, alapszintű és patológiás újszülött osztályon. Több évtizedes munkásságom idején a szoptatási ismereteink nagyon sokat gyarapodtak, felfogásunk is gyökeresen megváltozott. A változás miatt 2010-ben, kezdeményezésemre indultak el az ajkai Magyar Imre Kórházban a bababarát kórháznak megfelelő szemléleti változások, melyeknek programvezetője, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) támogatásával felkészítője voltam. 2012-ben elnyertük a megtisztelő Bababarát Kórház címet, amit az azóta eltelt évek során megőriztünk, amit hivatalos újraminősítésünk is elismert. 2013-ban sikeres IBCLC vizsgát tettem. Azt tapasztaltam, hogy a kórházi osztály bababarát szemlélete támogatja az édesanyákat a szoptatásban, de törékeny segítség, ha nem előzi meg a szoptatásra felkészítés, és nem követi további otthoni támogatás, segítség. Jelenleg házigyermekorvosként és szoptatási tanácsadóként dolgozom. Két felnőtt gyermekem van, végzettségük kutató vegyészmérnök és biológus. Gyermekorvosként és anyaként felelősséget érzek az egészség megőrzéséért, az egészséges életmód részeként a szoptatás támogatásáért, hiszem, hogy ezzel hozzájárulok egy egészségesebb, élhetőbb, szerethetőbb világhoz.

Maninger Kata

Anyatejút Tudásközpont előadó: Maninger Kata

IBCLC laktációs szaktanácsadó védőnő, egészségfejlesztő

Pályám kezdetén újszülött- és gyermekosztályon dolgoztam nővérként, megismerve a kórházi rendet, szemléletet. Később védőnőként a családok otthonában már közvetlenebb módon volt lehetőségem segíteni mind a várandósság, mind a szoptatás idején. Két, mostanra már felnőtt gyermekem szoptatása során szembesültem azzal, hogy a szülés, szoptatás időszakáról sokat tanultam, de a valami nagyon fontosat mégsem tudok. Keresni kezdtem mit érzek hiányként és mit mutatnak a gyerekeim jelzései. Rájöttem az hiányzik leginkább, amit Orosz Katalin az előadásaiban természetes tudásként definiál. A keresés során szülésfelkészítő, majd dúla képzésen vettem részt. 2006 óta IBCLC laktációs szaktanácsadóként segítem a hozzám forduló édesanyákat, nagymamákat, apukákat. 2014-ben Egészségfejlesztő szakirányú MSC végzettséget szereztem a PTE Egészségtudományi karon

Bruncsák Anna

Anyatejút Tudásközpont előadó: Bruncsák Anna

önkéntes szoptatási segítő, pedagógus, a nagyváradi Maternet egyesület elnöke

Amikor egy küszködő, elbizonytalanodott édesanya segítséget és támogatást kap, sorsok dőlnek el. Az én sorsom pálfordulása a La Leche Liga Magyarország segítsége volt tizenöt évvel ezelőtt, amikor az első gyermekemet szoptattam. Erdélyben és Romániaszerte nem létezett akkor még elérhető támasz a szoptatás terén. Szívügyemmé vált a szoptatás támogatása. Úttörőként csatlakoztam a Ligához egy olyan országot képviselve, ahol az alapinformáció és néhány megértő, kedves szó is kincset ért. Erőt és támaszt nyújtott (a mai napig) hogy Nagyváradon társam akadt a szoptatásért való küzdelemben, így két erős pillérként támogattuk a régiót és egymást. Nyolc évig a La Leche Liga képviseletében, majd megalapítva a Maternet egyesületet folytatjuk munkánkat, kiterjesztve azt a partiumi családok általános támogatására. Háromgyerekes anyaként, szerető és tiszteletteljes házasságban élve az a célom, hogy mindenki számára elérhető legyen a naprakész, hiteles információ, a támogatás, és a gyakorlati eszközök a tájékozott döntésekhez és a harmonikus, egészséges életvezetéshez. Szükséges a széleskörű összefogás egy élhetőbb, emberibb, támogatóbb világhoz.

Dr. Maksay Anna Zsófia

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Maksay Anna Zsófia

neonatológus, IBCLC laktációs szaktanácsadó

Lassan 10 éve gyógyíthatok és kísérhetek koraszülötteket, újszülötteket születésüktől kezdve a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai Neonatális Intenzív Centrumában. Néhány évvel később ismerhettem meg, milyen nagymértékű és komplex előnyöket ad számukra a szoptatás. Ezért nemzetközileg akkreditált laktációs szaktanácsadói vizsgát téve segítem munkahelyemen a baba-mama párosokat, különös tekintettel a koraszülöttek kizárólagos anyatejes táplálására, szoptatására. Saját példámon, ikerfiaim születésén át megérezhettem, hogy milyen erős hátteret jelent a várandósság idejét, születést és az első hónapokat átívelő, egységes és támogató szellemű ellátás.

Dr. Zátonyi Adél

Anyatejút Tudásközpont előadó: Dr. Zátonyi Adél

IBCLC laktációs tanácsadó, csecsemő és gyermekgyógyász, neonatológus, megyei védőoltási szaktanácsadó

Két fiam van, akik egyetemisták. Jelenleg Békéscsabán élek a férjemnel. 2017-ben vizsgáztam, azóta IBCLC- ként is dolgozom. A gyulai gyermekosztály PIC részlegének vezetőjeként a mindennapjaim része a szoptatás támogatás. Az adrenalinnal teli intenzív ellátás mellet igazi jutalomnak érzem az édesanyákkal kicsit lelassulva, nyugodt légkörben folytatott beszélgetéseket és a heti, épp osztályon fekvő édesanyák csoportos felkészítését, megerősítését. Ebből mindannyian töltekezünk és lehetőség adódik a fiatal orvosok szemléletformálására is. Igazi álmom, hogy egyszer a gyulai és békéscsabai szülészet egyaránt bababarát lehessen. A fekvőbeteg ellátás mellett a koraszülött utógondozásban is részt veszek, heti egy délután pedig a védőoltás rendelésem zajlik. Életem egyik legjobb döntése volt ennek az ismeretanyagnak az elsajátítása és a képzés adta kommunikációs fejlődésem alkalmazása orvosi munkám során is.

Pleván Tímea

Anyatejút Tudásközpont előadó: Pleván Tímea

perinatális szaktanácsadó hallgató

Pleván Tímea vagyok, két gyermek édesanyja, az Ablak a világra névre keresztelt kezdeményezés megálmodója. Kislányaim születése után kanyarodott az életem a szülés, születés, szoptatás témája felé. Jelenleg elsőéves perinatális szaktanácsadó hallgató vagyok, a jövőben pedig IBCLC-nek szeretnék továbbtanulni. Az Ablak a világra projekt keretében anyai tapasztalatokon keresztül igyekszem feltérképezni a hazai szülészeti ellátást, megismerni az egyes kórházak szülészeti protokollját, csecsemőosztályaik működését, szoptatástámogatási gyakorlatát. Kezdeményezésemet az a felismerés hívta életre, hogy nincs olyan információs bázis, ahol a kismamák objektív információhoz juthatnának ezekben a kérdésekben. Szerettem volna ezt a hiányt úgy pótolni, hogy közben képet kapunk arról is, hogyan élik meg a szülésüket a kismamák, milyen gyakoriak egyes beavatkozások és azok milyen körülmények között történnek, az anyának biztosítva van-e a tájékozott döntéshez való joga vagy csak történnek vele a dolgok anélkül, hogy tudná miért. Felmérésemből, a szülés körülményein túl kiderül az is, hogy milyen tapasztalatokat szereznek a csecsemőosztályokon, mennyiben támogatják őket abban, hogy szoptatni tudjanak és megtudhatjuk azt is, hogy a szülés körüli tapasztalataik hogyan befolyásolják a későbbi gyermekvállalási kedvüket.